Den forunderlige Hamsun-debatten

Hver gang noen vil oppkalle noen etter Knut Hamsun blir det oppfattet som de forsvarer nazismens ugjerninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I tre ti-år har jeg deltatt i den offentlige debatt om Knut Hamsun. For 40 år siden opplevet jeg nemlig den lykke/ulykke å bli truffet av et litterært bombenedslag av en bok med tittel Sult. Nesten daglig sliter jeg fremdeles med ettervirkningene.

Etter hvert tok jeg en doktorgrad på mannen og er nå ansvarlig for Gyldendals storsatsning på en nyutgave av mesterens samlede verker. De skal utkomme med ikke mindre enn 27 bind og være komplett til dikterens 150-årsjubileum høsten 2009. Nylig ga jeg min støtte til forslaget fra Hamsunselskapets Oslo-avdeling om å oppkalle en plass eller gate i hovedstaden etter dikteren. Forslaget var formet som et svar på Oslo kommunes invitasjon til å komme med navneforslag på steder i den nye Fjordbyen i Bjørvika.

Hamsun-selskapets navneforslag har medført en rekke anklager i avisene om uvitenhet, historieløshet og manglende respekt. Endog en tidligere statsminister, som ellers mener seg å være svært så velinformert, er rykket ut. Krigen i Norge 1940-45 vekker fremdeles sterke følelser hos dem som er gamle nok til å ha opplevet den. Det er forståelig, men like fullt er det forunderlig hvor høy temperaturen blir hver gang Hamsuns navn bringes frem – en mann som så vidt jeg vet aldri anga, torturerte eller drepte noen, men faktisk etter evne hjalp mennesker som var kommet i tyskernes klør. 60 år etter krigens slutt kunne man forventet en mer temperert og forsonet innstilling. Selv tilhører jeg etterkrigsgenerasjonen (født 1948) og har ingen såre familieminner om eller prestisje knyttet til hendelsene den gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer