KOMMENTARER

Bompenger kan sprenge regjeringen:

Den fossile friheten

Bompenger kan sprenge regjeringen. Hvorfor er avgiften så eksplosiv? Det handler om mer enn penger, bl.a. om frihet og rettferdighet, skriver John O. Egeland.

PROTEST: Aksjonsgruppen "Nok er nok" kjører i kolonne mot Bergen sentrum fra Sotra og Askøy for å vise sin holdning mot bompenger.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
PROTEST: Aksjonsgruppen "Nok er nok" kjører i kolonne mot Bergen sentrum fra Sotra og Askøy for å vise sin holdning mot bompenger. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Lenge var bompenger bare en fjern politisk rumling. Heftig som lokalt kampområde, men ingen hovedfaktor i nasjonal politikk. Rett nok var bompenger en gang et av Fremskrittspartiets glansnumre, men i regjering er det redusert til et brutt løfte. Nå leter partiet etter en troverdig utvei, og det indre trykket er stort. I Bergen, der bompengeopprøret er sterkest, er Frp nærmest utradert på meningsmålingene. Det er bare litt over tre måneder til lokalvalgene, og sterke krefter innad i Frp er klaer for å gå ut av regjeringen om det ikke får en tydelig seier.

Samtidig som det gjærer i regjeringen kommer Statistisk Sentralbyrå (SSB) med tall som viser at klimagassutslippene i Norge øker. Økningen kommer fra biltrafikken (slutt på bruk av palmeolje), den er ikke stor (0,4 prosent), men er dramatisk fordi utviklingen går i feil retning. Det forsterker konflikten mellom bil og miljø.

Når reaksjonene på bompenger kom så overraskende på de fleste partiene skyldes det en feilberegning av dybden i folks engasjement. Betydningen for folks privatøkonomi er selvsagt en hovedkomponent i protesten. Men dette er ikke hele historien. I tillegg handler det om frihet, by og land og skatt og klasse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer