Den frie stilen

Young Thug har planer om å løfte lokket av himmelen en gang for alle. Han må bare jobbe litt først.

FRI: Young Thug kler seg gjerne i kjole og kaller guttevennene sine "kjæreste," til homofobe hiphophoders store skrekk.
FRI: Young Thug kler seg gjerne i kjole og kaller guttevennene sine "kjæreste," til homofobe hiphophoders store skrekk.Vis mer

Tradisjonalistene hater ham intenst, men Young Thug er en rapper som aktivt oppsøker motstand.

Navnet hans er en ærlig vits.

Han kler seg tidvis i kjole, stiler håret som Prinsesse Leia og kaller kameratene sine my love, my hubbie og my bae på instagram.

Han forguder Lil Wayne og  kysser gjerne sin mentor, Birdman, på munnen.

Det handler ikke om homofili, men om å vise dem som er innenfor betingelsesløs kjærlighet og samtidig distansere seg fra dustene.

I intervjuer er han knapp og fjern, på plate et skred av ord og følelser: lykke, sinne og sorg sauses sammen i ren og stridig trass, som om han har planer om å løfte lokket av himmelen en gang for alle.

Tidvis er det umulig å skjønne hva Thug sier eller synger, men man lytter likevel.

For der Thug er, er det lidenskap.

Han nærmer seg beaten på en utpreget fysisk måte, som en nysgjerrig elsker.

Der andre rappere søker balanse og fylde, søker Thug seg mot ytterpunktene, mot stutte hikst, lange ul og kjappe vekslinger. Thug bedriver ikke freestyle, men stilen hans er fri.

Derfor skulle man kanskje tro at Young Thug var noe for spesielt interesserte, men faktum er at han har hatt fire singler inne på Billboards Hot 100 i år.

Den største av dem alle er «Lifestyle», for øyeblikket nummer 17 og på vei opp.

Sammen med Rich Homie Quan, som i likhet med Thug tilhører den Atlanta-generasjonen som har lært å kombinere rap og sang av Future snarere enn av Drake, utgjør han kjernen i årets utgave av platemogul Birdmans «Rich Gang»-prosjekt.

Skal vi skjønne mer om hva Thug faktisk gjør, kan vi titte nærmere på det første verset av nettopp «Lifestyle».

I Thugs hender blir låta en feiring av alt han har oppnådd, og alt han skal gjøre: «God told me they ain't gon' stop me so they ain't gon' stop me!», hoier han skråsikkert i andreverset.

Men «Lifestyle» handler like mye om frihet og tilhørighet, en dynamikk som også beskriver Thugs tilnærming til produsent London On Da Traks beat, som er luksuriøs og omskiftelig, full av dyp bass og åpne flater.

Tre av fire basstrommeslag i en runde på to er plassert i åpningen av første takt, og Thug venter ofte til bassen har dratt runden i gang før han selv trøkker på.

Det er som om beaten og rapperen gynger i hver sin retning, men likevel i takt. På skarpene legger han konsekvent harde konsonanter som t, f og v.

Men midtveis i verset skifter beaten karakter — og her tar også teksten en ny vending.

Første halvdel har feiret velstanden Thug har oppnådd. Han har penger i banken, seddelrullene ligner bildekk og etterspørselen vil ingen ende ta.

Men i fjerde linje blir det klart at Thug selv ikke er tilfredsstilt.

Når en «bitch» vil ligge med ham, får han den ikke opp.

Det hysterisk-jublende utbruddet «Something wrong with the pussy!» er i slekt med Larry Davids Big Vagina-sketsj, men bør leses som en metafor for forholdet mellom Thug og hans publikum.

Hvis det ikke funker, er det ikke Thugs potens og forestillingsevne det er noe i veien med, men en sløv og uinspirerende offentlighet — som uansett skal få kjørt seg.

Kvinnen er Den andre, og Den andre, det er oss.

På motsatt side står Thug og hans riley, knyttet til hverandre, men fri for syk kjærlighet.

De har jo ikke tid til å gå til legen: «No way!»

Idet tidsmotivet kommer inn, forvandler beaten seg.

Bassen letter, skarpen erstattes av luftige knips, forsiktige synther kommer inn.

Kanskje minner de Thug om en vekkerklokke?

«Who said morning?» jamrer rapperen, som om det hele bare har vært en drøm.

Før han hopper kjapt ut av sengen og frenetisk begynner å skjelle ut en navnløs, gjespende «bitch» for at hun ikke jobber hardt nok for ham.

Han har jo døtre, sønner, en mor og en mormor å ta hånd om!

Men hvem snakker han til?

Thug er ingen hallik, så kanskje er bitchen egentlig ham selv — den delen av ham som helst vil ligge og dra seg om morgenen i stedet for å gå på jobb? «This is a show, bitch! You performing!»

Friheten er idealet, hva angår både livsstil og rap-stil, men foreløpig er den illusorisk.

Han har kanskje gjort mye shit for å kunne leve slik han gjør nå, men ennå klarer ikke Young Thug å forestille seg en form for frihet som ikke også er en stadig kamp.

Hvile er for idioter. Vekkerklokka ringer, og så er slitet i gang — for ham og for oss.

Men blås i det.

Vi gir aldri opp.