Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Den fryktløse jenta» skal trosse oksen et helt år

Det midlertidige 8. mars-statuen får et lenger liv.

SKAPER DEBATT: «Den fryktløse jenta» utfordrer okser - og amerikanere. Nå blir hun stående et helt år, tross protester. Foto: NTB Scanpix
SKAPER DEBATT: «Den fryktløse jenta» utfordrer okser - og amerikanere. Nå blir hun stående et helt år, tross protester. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Den fryktløse jenta», et midlertidig monument reist i New York for å oppfordre til kvinnelige ansettelser på Wall Street, blir stående i ett år.

Statuen, en jente som står i vinden, ble satt opp i forbindelse med kvinnedagen. Den står foran den 30 år gamle ikoniske oksestatuen som ble reist på Wall Street etter børskrisen ««Black Monday»» i 1987.

Er frekk utfordrer

I tillegg til at oksen er en velkjent metafor i finansverdenen og brukes som betegnelse på et marked i vekst, symboliserer oksestatuen amerikanernes viljestyrke og ånd. Den nye statuen blir sett på som en utfordrer til oksen.

«Den fryktløse jenta» har ifølge CNN fått mye oppmerksomhet.

Så langt har flere enn 24 000 personer signert en underskriftskampanje for å la statuen bli stående permanent. Opprinnelig skulle den kun stå til 2. april.

Markedsføringstriks

Investeringsselskapet State Street Global Advisors står bak installasjonen av statuen laget av Kristen Visbal og oppfordringen om å ansette flere kvinnelige sjefer. Selv har firmaet kun fem kvinner blant sine 28 ledere, skriver New York Times.

Flere kritikere har også hevdet at statuen ikke er mer enn et markedsføringstriks.

Arturo Di Modica, skulptøren bak den ikoniske oksen, er én av dem som er lite begeistret for den nye statuen.

- Jeg lagde oksen for kunstens skyld. Oksen min er et symbol på Amerika. Oksen min er et symbol på fremgang og styrke, sier han.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media