KOMMENTARER

Sosialisme og kapitalisme

Den fungerende sosialismen

Sosialister må spille på lag med markedet.

SOSIALISTER: Hugo Chavez og Fidel Castro ble ikke de sosialistiske fyrtårn mange håpet at de skulle. De tok ikke markedet på alvor, skriver Aksel Braanen Sterri. 
SOSIALISTER: Hugo Chavez og Fidel Castro ble ikke de sosialistiske fyrtårn mange håpet at de skulle. De tok ikke markedet på alvor, skriver Aksel Braanen Sterri.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av Fidel Castros død kan det passe seg med en refleksjon rundt hvilke begrensninger som ligger i det sosialistiske prosjektet.

Det er lett å dele mange av ideene i den sosialistiske drømmen. I kjernen handler den om å fremme verdier som likeverd, likhet, reell frigjøring for alle og ideer om samarbeid og fellesskap framfor konkurranse, isolasjon og egeninteresse. Men det var teorien. Hva med praksis?

Cuba er bare et av flere land som viser at det sosialistiske prosjektet sliter med å fungere i virkeligheten. Hugo Chavez’ bolivarske revolusjon endte ikke stort bedre. Vi vet alle hvordan det gikk i Sovjetunionen og i Øst-Tyskland, for ikke å snakke om alskens sovjet-støttede diktatoriske regimer rundt om i Asia og Afrika.

Det er lett å skylde på de bakenforliggende forhold. Castro tok over etter en brutal diktator i et land preget av ulikhet. Til tross for at Venezuela var mer av et demokrati enn Cuba, var de enorme ulikhetene og de store oljeressursene ikke det beste utgangspunktet for Chavez. Begge møtte i tillegg motstand fra USA. Måtte det gå gærent?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer