Den gamle mannen og havet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har vært sensasjon om Ernest Hemingways nye roman «The Old Man And the Sea». Helt fra det ble kjent at forfatteren hadde solgt førstetrykks-retten til ukebladet «Life» for 30 000 dollar og forfatteren selv hadde anbefalt boka på det beste. I går ble da romanen sendt ut i fem land, oversatt innen man kunne få tak i originalen. En forlagsmessig spenstighet som vel savner sidestykke! I alle land ble den samtidig utropt til årets litterære begivenhet.

Det er - forhåpentlig - en overdrivelse. Det er en tett, dynamisk novelle på ca. 100 normale trykksider, skildrende en gammel fiskers spennende og ufattelig slitsomme jakt på en enkelt fisk i den meksikanske golf. Denne jakten, som er skildret med en nærmest desperat detaljrikdom, varer i over tre døgn - dag og natt. På hjemvei, mens det veldige dyret på 18 fot og med en vekt av 800 kilo blir transportert hjem langs båtsiden, blir fisken spist opp stykke for stykke av haier. Også kampen med disse dyra er skildret med sikker kyndighet og ram blodsmak. Da den utfattige gamle fiskeren når land er han eier av et digert fiskeskjelett og fattigere enn noen gang før. For nå har han mistet redskapen også. Og den siste illusjon om hell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer