Den gangen en krig kunne vare i 30 år

Wandrups utvalgte: Ikke bare andre verdenskrig på bokmarkedet.

NEDERLAG: Kong Karl XII bæres hjem etter at han ble drept under et forsøk på å invadere Norge. Likferden er malt av Gustav Cederström.
NEDERLAG: Kong Karl XII bæres hjem etter at han ble drept under et forsøk på å invadere Norge. Likferden er malt av Gustav Cederström. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Som vanlig er bokhøsten full av bøker om andre verdenskrig. Men også andre kriger er gjenstand for omfattende skildringer. Den svenske populærhistorikeren Dick Harrison, som ofte sammenliknes med Peter Englund, har skrevet en rekke bøker om svensk og europeisk historie. Hans nyeste er «Tredveårskrigen – En europeisk katastrofe 1618-1648», som er ute på norsk.

Det hele startet i Böhmen, som en konflikt mellom protestantiske opprørere og katolske makthavere. Deretter gikk det bokstavelig talt slag i slag. En rekke land ble involvert. Harrison skildrer de store felttogene og de blodige slagene, ledsaget av kart og bilder. Med 527 sider blir det rundt regnet sytten og en halv side pr. krigsår i denne nesten uoverskuelige konflikten.

Historikeren Frode Lindgjerdet utgir boka «Norge og den store nordiske krigen 1700-1721». Sverige gikk styrket ut av tredveårskrigen, og Karl XII angrep Norge. Det skulle han som kjent ikke ha gjort. Kongen ble drept ved Fredriksten Festning ved Halden. Men før hans død satte en stopper for krigen, skjedde mye dramatikk.

Lindgjerdet skildrer stemningen som ledet fram til de blodige begivenhetene i ei bok som gjennom tekst og bilder vekker historien til live. Det er tross alt bare 300 år siden. Tida går fort i våre dager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer