DEBATT

Den giftige moralismen

Selv opplever jeg klandrende blikk når datteren min på to år vasser naken rundt på stranda.

«TOPPLØS»: Har folk rett til å mene noe om at en toåring vasser naken på stranda? Illustrasjonsfoto: Marc Romanelli / Corbis / NTB Scanpix
«TOPPLØS»: Har folk rett til å mene noe om at en toåring vasser naken på stranda? Illustrasjonsfoto: Marc Romanelli / Corbis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

9. februar hadde Martine Aurdal kronikken «Vis fram puppen» i Dagbladet, om kroppspress og nakenhet. I etterkant hadde vi en interessant kvitring, hvor jeg hevdet at kroppspresset bare er et symptom på et dypere problem som ingen vil snakke om: Den giftige moralismen er tilbake i samfunnet.

Utsikten på stranda i 1978 var flott for en 16-åring. Ingen jenter brukte bikinitopp, og knapt noen brukte BH på skolen. Her er tankevekkeren: Jeg kan ikke huske ordet «hore» bli brukt systematisk mot jenter. Gutter var like interessert i jentekropper da som nå, men jeg kan ikke huske tafsing, ukvemsord eller at å gå toppløs var en «invitasjon» til noe som helst. Faktisk var det like naturlig at jentene gikk toppløse, som at vi gutta gjorde det. Men en gang på 80-tallet tok det slutt, og det kom brått.

Kontrasten til 2016 er stor: Nå er det ikke en fri pupp å se, BH-løse må forvente at alle glor og ordet «hore» er skolegårdens mest brukte skjellsord (sammen med «jøde». Hvordan skjedde det?). Selv opplever jeg klandrende blikk når datteren min på to år vasser naken rundt på stranda. Det er ikke det at folk reagerer på at en toåring tripper naken rundt som er mest merkverdig, det mest snodige er at folk føler de har rett til å mene noe om det og vise hva de mener om det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer