BEDRE ØKONOMISK: Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika i Oslo gjør det bedre økonomisk enn forventet. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
BEDRE ØKONOMISK: Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika i Oslo gjør det bedre økonomisk enn forventet. Foto: Mimsy Møller / SamfotoVis mer

Operaen leverer plusstall første halvår 2016

Den gjeldstyngede Operaen leverer bedre enn ventet - men tillitsvalgt er kritisk: - Vi har spart oss bort

Operaen er avhengig av høyere statsstøtte for å overleve.

(Dagbladet): Det har lenge vært drama i kulissene ved Den Norske Opera og Ballett.

Kulturinstitusjonen i Bjørvika i Oslo får hele 600 millioner i statstøtte, men har likevel slitt med milliardgjeld, mye på grunn av enorme pensjonskostnader.

Ved inngangen til 2016 hadde Operaen en negativ egenkapital på 300 millioner, og risikerer å gå såkalt teknisk konkurs fordi de har større gjeld enn egenkapital.

Men i halvtårsregnskapet til den statstøttede kulturinstitusjonen ser det mer positivt ut. Operaen har faktisk gått bedre enn budsjettert de to første kvartalene i år.

«Resultat etter pensjonskostnader og finans er cirka 7 millioner bedre enn budsjett ved utgangen av juni måned», skriver Operaen i en statusrapport til Kulturdepartementet.

Driftsinntektene er 2,3 millioner bedre enn budsjett, og i rapporten begrunnes dette med godt billettsalg ved blant annet La Traviata og Anna Karenina-forestillingene, samt høy aktivitet på kommersielle arrangementer.

Underbemanning

Lønnskostnadene ligger også nesten 9 millioner lavere enn budsjettert, og en av hovedforklaringene skal ubesatte faste stillinger.

Alle søylene leverer resultater på eller bedre enn budsjett, oppsummerer Operaen i halvtårsrapporten.

Jan Koop, hovedtillitsvalgt for Musikernes Fellesorganisasjon ved Den Norske Opera og Ballett, er glad for at institusjonen har plusstall første halvår, men kritiserer operaledelsens underbemanning.

- Vi har ikke fått denne informasjonen, men det er bra at økonomien går bedre enn ventet, sier Koop og legger til:

- Men problemene er ikke løst. Det er for få nye produksjoner på huset, dårlig bemanning, og vi har spart oss fra det nivået vi burde ligge på kunstnerisk. Jeg håper vi vil ligge på et bedre nivå neste år, sier han til Dagbladet.

Trenger fortsatt penger

Administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett, Nils Are Karstad Lysø, forteller at kulturinstitusjonen han leder fortsatt er i en prekær økonomisk situasjon, på tross av den positive halvårsrapporten.

- Vi ligger foran budsjettet første halvår. Den største enkeltforklaringen er et bedre billettsalg enn vi budsjetterte med. Vi hadde suksess med Anna Karenina og Tryllefløyten, og fikk satt opp ekstraforestillinger som også ble utsolgt, forteller han Dagbladet.

Inneværende halvår ser ikke situasjonen for Operaen like lys ut, og de venter å ha et negativt resultat på nesten 22 millioner når året er omme.

- Selv om vi gikk noe bedre første halvår, er hovedproblemet fortsatt de store pensjonskostnadene. De kommer på toppen av at vi hadde en negativ egenkapital på 300 millioner. Vi er dessverre fortsatt i en alvorlig økonomisk situasjon, sier Lysø.

Ber om mer penger over statsbudsjettet

Lysø vil ikke svare på om de vil oppjustere bemanningen nå som Operaen har mer å rutte med. Men forteller at ledelsen avventer signalene fra regjeringen når statsbudsjettet legges fram denne uka.

- Vi vil løpende vurdere hva vi har råd til, også av bemanning. Vi er spente på statsbudsjettet denne uka, og får vi se på hva vi har råd til etter det.

Operaen har fra neste år søkt om å opprettholde tilskuddet fra 2016 på 600,8 millioner kroner, og at det ekstraordinære i likviditetstilskudd på 25 millioner til pensjon videreføres også i 2017. De søker også om å få full kompensasjon for inflasjon i 2017, samt om et ekstratilskudd til nytt sceneteknisk utstyr.

- Vi har en trang økonomi ved operaen, og har bedt om en økning som gjør at vi reelt sett har det samme som i år, sier Lysø.

Det har vært påpekt at hans lønn er høynet i perioden Operaen har slitt økonomisk, og at han tjener 430000 kroner mer enn sin forgjenger Tom Remlov. Lysø vil imidlertid ikke kommentere dette.

- Godt nytt

Statsekretær ved Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen (H), vil ikke si noe om hvorvidt Operaens krav vil bli møtt når statsbudsjettet legges fram denne uka.

- Budsjettet kommer på torsdag, skriver han i en epost til Dagbladet, men legger til at Kulturdepartementet er klar over den krevende økonomiske situasjonen Operaen befinner seg i som følge av pensjonsutfordringene.

- Men vi er tilfredse med at de har god kontroll på økonomien i den løpende driften av virksomheten. Det er svært gledelig at Operaen ikke bare har klart å spare mer enn ventet, men at de også har hatt høyere inntekter enn budsjettert første halvår 2016. Enda flere solgte billetter i Operaen er godt nytt for Kulturdepartementet.