GJELDSTYNGET: Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika i Oslo sliter med milliardgjeld. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
 GJELDSTYNGET: Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika i Oslo sliter med milliardgjeld. Foto: Mimsy Møller / SamfotoVis mer

Statsbudsjettet kultur

Den gjeldstyngede Operaen varsler ytterligere kutt

Den gjeldstyngede Operaen får mindre enn ventet over statsbudsjettet.

(Dagbladet): Den Norske Opera og Ballett ligger tynget av gjeld i vannkanten i Bjørvika i Oslo.

Kulturinstitusjonen Oslo fikk hele 600 millioner i statstøtte i 2016, men har likevel slitt med milliardgjeld, mye på grunn av enorme pensjonskostnader.

Institusjonen har bedt om økte bevilgninger for å bøte på den skrantende økonomien, men i forslaget til statsbudsjettet gir ikke regjeringen ekstra bevilgninger til å møte den reelle prisveksten.

Nå varsler Operaledelsen ytterligere reduksjon i tilbudet.

- Vi er ikke glade for dette kulturbudsjettet. Vi får ytterligere en prosents reell reduksjon i bevilgningene. Dette er tredje år på rad med strammere rammer i statstilskuddet, sier administrerende direktør Nils Are Karstad Lysø i Den Norske Opera til Dagsavisen.

- Trang økonomi

Ved inngangen til 2016 hadde Operaen en negativ egenkapital på 300 millioner, og har risikert å gå såkalt teknisk konkurs fordi de har større gjeld enn egenkapital.

Operaen har fra neste år søkt om å opprettholde tilskuddet fra 2016 på 600,8 millioner kroner, og at det ekstraordinære i likviditetstilskudd på 25 millioner til pensjon videreføres også i 2017. De søkte også om å få full kompensasjon for inflasjon i 2017, samt om et ekstratilskudd til nytt sceneteknisk utstyr.

Repriser

Operaen har lenge slitt tungt med høye pensjonskostnader.

- Med disse rammene går det mot flere repriser. Nå spiller vi «Madama Butterfly» for fjerde gang, sier Espen Langvik, som er tillitsvalgt for solistene i Operaen.

Operaen har hatt ti kunstneriske stillinger stående åpne som følge av trange rammer på 2016-budsjettet. Nå ser det ut til at disse stillingene ikke blir besatt.

- Vi har allerede redusert 15 fast ansatte solister til 10 på grunn av ansettelsesstopp. Nå er det lite håp om å få fylt disse stillingene igjen, sier Langvik.