Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Den glemte katastrofen

Sultkatastrofen i Jemen er menneskeskapt.

SULTENS ANSIKT. To måneder gamle Nadia Ahmad Sabri er et av sultens ofre i Jemen. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
SULTENS ANSIKT. To måneder gamle Nadia Ahmad Sabri er et av sultens ofre i Jemen. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN roper nå alarm. For nesten døve ører. I Jemen er 14 millioner mennesker i ferd med å dø av sult hvis de ikke får umiddelbar hjelp innen tre måneder. Krisa har blitt helt akutt fordi partene i borgerkrigen nå slåss om havnebyen Hodeidah, der den lille humanitære hjelpen som tross alt har sluppet inn, har kommet. Slåssingen i havneområdet gjør at det nå praktisk talt ikke lenger kommer noen hjelp inn i landet. Det er det som får FN til å advare. I en rapport til Sikkerhetsrådet tirsdag sa de ansvarlige for arbeidet for humanitær hjelp at katastrofen i Jemen er «mye større enn noen hjelpearbeidere har sett i løpet av deres arbeidsliv.»

For krisa i Jemen er krisa ingen vil se. Iran og Saudi-Arabia utkjemper sine titaniske slag om hegemoniet i den islamske verden på bortebane, mens det blant annet er Jemens 28 millioner innbyggere som betaler prisen. Det er hjerteskjærende, men også en del av krigens logikk. Det er i denne krigen USA så langt står last og brast med Saudi-Arabia. Det eneste som til en viss grad kan endre dette er at kritikken etter det bestialske drapet på den opposisjonelle journalisten Jamal Kashoggi i Istanbul blir så sterk at Donald Trump presses til å straffe det saudiske regimet. Og hvis han skulle bli presset til å straffe Saudi-Arabia, så har han allerede vist for hele verden at han gjør det motvillig. Trump har klistra seg til huset Saud.

Virkeligheten er selvsagt helt uten noen rimelige proporsjoner. For mens verden - med rette - er opptatt av drapet på Kashoggi, så ser den mer eller mindre bort fra de 14 millionene som står i fare for å sulte i hjel i Jemen. Det er ingen Live Aid, som det var da Etiopia sultet, og 400 000 mennesker døde, i 1995. Fotografer og reportere sendte sine gripende historier hjem, og skapte en opinion. For Jemen er det ingen opinion, det er nesten dørgende stille. De færreste journalister og våger seg inn i landet, det er for farlig.

Også før slaget om Hodeidah startet, kom det langt fra nok mat til landet. Selv om Jemen etter at borgerkrigen startet for fire år siden burde ha fått massiv hjelp, med mat, medisiner og lastebiler til å frakte den hjelpen som tross alt kom via Hodeidah. Det har ikke manglet på advarsler om denne sult-katastrofe. Nå er den akutt. Som generalsekretæren i Flyktninghjelpen Jan Egeland sier:

- Sivile i Jemen sulter ikke. De sultes til døde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!