DEBATT

Debatt: Mannsdagen 2018

Den glemte mannen

Landets seniorsentre er særs viktige for å forebygge ensomhet hos eldre. I dag er disse i liten grad tilpasset menn.

MISTER IDENTITETEN: Pensjonistalderen betyr et brått skifte i tilværelsen for de fleste av oss. For menn kan det føles ekstra vanskelig. Forskning viser at menn generelt er sterkere knyttet til identiteten en jobb gir dem, enn flertallet av kvinner er, skriver innsenderen. Foto. Shutterstock / NTB Scanpix
MISTER IDENTITETEN: Pensjonistalderen betyr et brått skifte i tilværelsen for de fleste av oss. For menn kan det føles ekstra vanskelig. Forskning viser at menn generelt er sterkere knyttet til identiteten en jobb gir dem, enn flertallet av kvinner er, skriver innsenderen. Foto. Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Når menn blir pensjonister, er det mange som opplever å miste meningen med livet. Altfor mange forfaller og blir ensomme. Noen går så langt som å avslutte sitt eget liv.

Pensjonistalderen betyr et brått skifte i tilværelsen for de fleste av oss. Det kan være tøft å forlate arbeidet og kollegene. For menn kan pensjonisttilværelsen føles ekstra vanskelig. Forskning viser at menn generelt er sterkere knyttet til identiteten en jobb gir dem, enn flertallet av kvinner er. Mange opplever at den sosiale posisjonen deres forringes når arbeidslivet er over.

Vennskap er en beskyttelsesfaktor mot sosial isolasjon og mistilpasning. Et stort antall eldre menn har ikke nære og fortrolige venner. Dette ble bekreftet i den landsrepresentative Reformundersøkelsen foretatt av Kantar TNS i 2017, der opp mot en tredjedel av mennene over 60 år svarte at de i liten grad hadde noen å betro seg til.

Når venner dør, og barna får mindre tid til kontakt på grunn av arbeidspress og egen familie, gir dette tøffe ekstrabelastninger. For noen kan følelsen av ensomhet og tomhet bli overveldende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer