Den gode fe

Ville det vært greit om et medlem av kongehuset kjøpte en nyre på svartebørsen?

GJELDER ALLE: Forbudet mot surrogati gjelder også prinsesser, skriver artikkelforfatteren, etter kronprinsesse Mette-Marit hentet to surrogatbarn i India da en venn ikke fikk visum. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GJELDER ALLE: Forbudet mot surrogati gjelder også prinsesser, skriver artikkelforfatteren, etter kronprinsesse Mette-Marit hentet to surrogatbarn i India da en venn ikke fikk visum. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I oktober reiste H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit fem dager til India for å ta seg av to nyfødte barn, solgt av en surrogatmor, mens barnas norske kjøpere ventet på visum. Kjøperne er nære venner av Kronprinsparet, og den ene er også ansatt i Kronprinsparets Fond.

På Kongehusets hjemmesider får vi forklart at Kronprinsessen ikke mener å ha tatt stilling i surrogati-debatten, og at det for henne kun dreide seg om å «hjelpe to nyfødte barn som var alene i verden». Kronprinsessens motiver var sikkert edle, og det er lett å sette seg inn i ønsket om å hjelpe to vergeløse barn som er alene i verden, og bare omgitt av indisk helsepersonell.

Likevel er det selvsagt problematisk at et medlem av kongehuset gjør seg til deltaker i kommersiell surrogati, en motbydelig praksis som av gode grunner er ulovlig i Norge. Og selvsagt har Kronprinsessen tatt stilling ved å gjøre det. Å ta ut fem feriedager og reise til et annet kontinent for å delta i en transaksjon som er ulovlig her hjemme, det er å ta stilling. Spesielt hvis man som Kronprinsessen er statsansatt.

Uten å vite detaljene er det vanskelig å vurdere nøyaktig hvor dårlig dømmekraft Kronprinsessen har utvist, men kommersiell surrogati er en industri som kan bevege seg på en skala fra noe som minner veldig om prostitusjon, til noe som ikke kan kalles annet enn menneskehandel. At kjøperne sikkert er sympatiske mennesker endrer ikke på det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer