KOMMENTARER

Den gode fiende

Hvorfor ble det en så opphetet og vanskelig konflikt i skolen akkurat nå, spør Stein Aabø.

KS-LEDER: KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) etter møtet i hovedstyret i KS. 
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
KS-LEDER: KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) etter møtet i hovedstyret i KS. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET ER DESSVERRE ikke en sjeldenhet at lærere streiker. Det har skjedd i de fire siste hovedoppgjørene.

Men årets konflikt med arbeidsgiverorganisasjonen KS har vært opphetet i en helt annen grad enn tidligere. Normalt lydige medlemmer har denne gang ikke hørt på sine ledere, ikke på sine arbeidsgivere, ikke på sine rektorer og ikke på den politiske ledelsen, verken her eller der.

TO NYE FORHOLD kan forklare hvorfor det i år ble frontkollisjon. KS har fått ny politisk ledelse. Gunn Marit Helgesen har som styreleder en mindre saktmodig stil enn sin forgjenger. Hun har selv ønsket å fronte kommunenes organisasjon og være synlig i mediene. Følgen var at KS? direktør ikke lenger skulle være organisasjonens fontfigur. Direktøren som i flere år var KS? ansikt utad, Sigrun Vågeng, valgte å finne seg noe annet å gjøre.

I SEG SELV skulle ikke det bety noe. Helgesen forholder seg til KS' vedtatte standpunkter og interesser. Ønsket om en ny arbeidstidsavtale med lærerne deler Helgesen med resten av KS-styret, med unntak av hovedstyremedlem Ivar Johansen fra SV. Også i 2006 fremmet KS krav om ny arbeidstidsavtale uten vesentlig gjennomslag. I år er det åpenbart for alle at Helgesen står på krava. Hun blir oppfattet som svært bastant og konfronterende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer