DEBATT

Den gode intensjons fanebærere

Det er helt uforståelig for meg at det skulle være moralsk høyverdig å ville hjelpe få mennesker på den minst effektive måten, når hjelpen kunne nådd titalls ganger flere.

FLYKTNINGLEIR: Leir i Tyrkia for syriske flyktninger. Foto: Bulent Kilic, AFP photo
FLYKTNINGLEIR: Leir i Tyrkia for syriske flyktninger. Foto: Bulent Kilic, AFP photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi står overfor den verste flyktningkrisen i verden siden andre verdenskrig. For første gang siden annen andre verdenskrig har antallet flyktninger oversteget 50 millioner mennesker. Aller verst er situasjonen i Syria. Landet har vært herjet av borgerkrig siden 2011. 7,6 millioner er internt fordrevne og fire millioner har flyktet over grensene til nabolandene. Vi har en moralsk plikt til å bidra og vi må gjøre det nå.   Norge er en humanitær stormakt, og det skal vi fortsette å være.

Vi har i mange år vært det landet i Europa som tar imot nest flest asylsøkere i forhold til folketallet. I Syria er vi den sjette største humanitære giveren i verden, og har siden våren 2011 bidratt med ca 1,6 milliarder kroner. Det er imidlertid på langt nær nok.   FN har bedt verdenssamfunnet om å stille opp med 65 milliarder kroner, men har kun fått løfter om ca halvparten. Regjeringen har lovet 750 millioner kroner til Syria i 2015, 150 millioner mer enn i fjor. Situasjonen er imidlertid så alvorlig at dette beløpet burde heves betraktelig allerede i revidert nasjonalbudsjett.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.