Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den gode læreren

Velspilt kostskolefilm om idealistisk lærer som forfekter verdier - forgjeves.

FILM: «Palasstyven» er ikke en film om oppveksten, utdannelsen, karrieren og moralen til USAs president George W. Bush - det bare virker sånn. Men det er en historie om at privilegert bakgrunn, gode forbindelser, juks, penger og kynisme er inngangsbilletten til amerikansk politikk.

Og dette er omtrent de stikk motsatte verdier av hva historielæreren William Hundert (Kevin Kline) prøver å snike inn i de bedrestilte guttevalpene på kostskolen St. Benedict\'s. Mellom Hunderts formende hender blir elevene drillet i romerske keisere, statsdannelse og filosofi. Hvert år holdes en spørrekonkurranse i historiekunnskap, der vinneren kåres til årets Julius Cæsar i toga og laurbærkrans.

Fusker

Men så trer bråkmakeren inn på arenaen. Sedgewick Bell (Emile Hirsh) er sønn av en senator og økonomisk bidragsyter til skolen. Han er en opprører som øyeblikkelig utfordrer lærerens makt og disiplin i klassen. Hundert ser at han nok er et ulykkelig rikmannsbarn, og endrer sin kampstrategi. Han hjelper gutten til å mestre akademiske utfordringer framfor guttestreker. Han pynter til og med ørlite på guttens karakterer slik at han blir en av de tre finalistene i Julius Cæsar-konkurransen. Der griper Hundert ham i fusk, men rektor hindrer avsløringen av redsel for å miste goodwill hos guttens far, senatoren. Herfra forfaller Sedgewick igjen til bråkmaker på kanten til strykkarakterer. Men pytt pytt, faren fikser ham inn på Yale uansett.

Gjenforening

Filmen begynner og slutter ca. 30 år seinere i tid. Gutta fra St. Benedict\'s er alle blitt samfunnstopper, og den rikeste og mest vellykte av dem alle er Sedgewick Bell. Han henter sin gamle lærer til en gjenforening av klassen på sitt pampete gods - som patetisk nok heter Bell Liberty - og ber om en omkamp i Julius Cæsar-konkurransen. Alt viser seg å være en slags fotogen bakgrunn for at Bell skal erklære sitt kandidatur som senator.

Kevin Kline spiller overbevisende som lærer av den gammeldagse sorten: idealisten som forfekter samfunnsmoral framfor pengemakt. Det er langt på vei hans innsats som bærer Michael Hoffmans ellers tradisjonelle film i kostskolesjangeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media