Den gode viljen

Ml-dødaren Gerhard Helskog og hans stab i aktualitetsmagasinet «Rikets tilstand» på TV2 kan med sesongens siste program i går se tilbake på en imponerende høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Magasinet har hatt gode seertall, fått mye oppmerksomhet og satt dagsorden med flere av sine programmer. Journalistikken i serien er både elsket og hatet, deler av kritikken har nok rett i at faren for monomane tendenser ligger der, men at «Rikets tilstand» er godt fjernsyn, er i hvert fall hevet over enhver tvil.

Godt og vondt

Programserien heter altså «Rikets tilstand». Det betyr vel at man tar sikte på å ta tempen på kongeriket ved inngangen til et nytt årtusen - på vondt og godt. Hva som er godt i landet vårt, har en tendens til å forsvinne når energiske gravejournalister setter i gang. Da blir liksom alt bare møkka. Men det totale bildet og helhetstilstanden i riket er at menneskene i dette landet også gjør mye positivt, samtidig som selvsagt kritikkverdige forhold finnes over hele fjæla.

Derfor var det befriende å se at «Rikets tilstand» i går viste at det også finnes mange nordmenn som gjør noe godt og besitter en uegennyttig vilje til å hjelpe andre. Programmet presenterte oss for organisasjonen Fadderbarnas framtid og ildsjelen Terje Paulsen, og hans arbeid i slummen i Bombay, hvor både utdanning og nye husvære ble muliggjort av et engasjert lokalsamfunn på Runde på Møre.

Human touch

Det var en dokumentar med mye positiv sentimentalitet og human touch, meget godt laget og TV-dramaturgisk godt oppbygd. Det er kanskje et spørsmål om hvor grensene for virkningsfulle kontraster og fortellertekniske grep går for en dokumentar, før den nærmer seg tv-fiksjonens historiestrukturer. Men i går var det en rørende rapport fra det styrtrike Norge og det lutfattige India som ble presentert, pluss i boka for flott tv-håndverk til Tonje Steinsland, Frank Melhus og Diderik Cappelen.

Høy klasse

Veldreid, interessant og spennende er også Terje Nordbys serie i NRK P2, «Åpenbaringer». Programmene tar for seg de kristne mytene, setter dem i perspektiv og gjør fascinerende rede for dem.

I går handlet det om kjærligheten, Salomo og de apokryfe skrifter. Dette er radio av meget høy klasse, den type lærerike radioprogrammer man angrer på at man har gått glipp hvis man ikke har fått med seg alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer