FEIRES: I 2010 ble Roberto Bolaño feiret i en hel uke i Madrid. En av hans beundrere er rock-dronningen Patti Smith, som var til stede under markeringen. «Når jeg leser Bolaño blir jeg så inspirert, jeg får bare lyst til å skrive selv,» sier hun. «Han er et geni - åpenheten han skaper - han setter en ny standard for skrivekunst.»
FEIRES: I 2010 ble Roberto Bolaño feiret i en hel uke i Madrid. En av hans beundrere er rock-dronningen Patti Smith, som var til stede under markeringen. «Når jeg leser Bolaño blir jeg så inspirert, jeg får bare lyst til å skrive selv,» sier hun. «Han er et geni - åpenheten han skaper - han setter en ny standard for skrivekunst.»Vis mer

Den grenseløse romanen

Roberto Bolaño (1953-2003) var en litterær opprører som skrev seg direkte inn i verdenslitteraturen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Romanen er en makeløs oppfinnelse. Dens muligheter er utømmelige, den kan presses som en sitron eller blåses opp lik en ballong. Den kan være gnistrende klar og gjennomskinnelig som luft, eller den kan være mørk og ugjennomtrengelig som en labyrint.

I blant kan man mistenke at dens potensiale er oppbrukt, at den som uttrykk er knust under tyngden av seks bind Knausgård eller lignende forsøk på å sprenge sjangeren i fillebiter. Men nei, det stiger alltid en fugl føniks opp av asken, en dikter som løfter vingene og skaper verk som blir stående og ruve som nye fjell i litteraturens Himalaya.

Litterær flyktning En slik forfatter er Roberto Bolaño, chilensk av opprinnelse, født i 1953, død av en leversykdom 50 år seinere, en litterær flyktning som levde mesteparten av livet i frivillig eksil. Midt på 1990-tallet slet han med å få bøkene sine utgitt. Han skrev og skrev; dikt, noveller, romaner, essay og kommentarer. Da han døde, lå 12 romaner, fire novellesamlinger, seks diktsamlinger pluss haugevis av løse fortellinger, dikt og artikler igjen etter ham. I dag er han en litterær industri.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn