KOMMENTARER

Tilbakegang for Venstre:

Den grønne barken og veden

Venstre kan vise til resultater, men det koster tydelighet, eierskap, og velgere.

TRØST: Abid Raja og Odd Einar Dørum må stå og se på at de hardt tilkjempede seirene i regjering ikke gjør dem mer verdsatt av velgerne. Foto: Tore Meek / Scanpix.
TRØST: Abid Raja og Odd Einar Dørum må stå og se på at de hardt tilkjempede seirene i regjering ikke gjør dem mer verdsatt av velgerne. Foto: Tore Meek / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Det kommer et punkt der man samarbeider så mye at man i praksis er omringet. På nasjonalt nivå har Venstre havnet i skvis.

På høyre flanke er de i strid med sin egen allierte, Fremskrittspartiet, og må forsvare kompromisser de egentlig ikke liker. På venstre flanke må de slåss mot MDG, de ranke og rene, som kan kjøre på med en engasjert og irrgrønn argumentasjon mens Venstre må vise til hardt tilkjempede seire som er reelle, men mindre synlige og dessuten turkise.

Denslags gir resultater, som elbilfordeler og kollektivsatsing, men liten tydelighet. Og tilbakegangen i valgdagsmålingen, ned til 3,3 prosent fra 5,5 prosent i 2015, er et signal om at de ikke har vært nok: Ikke grønne nok for miljøvelgerne, ikke harde nok mot Frp for de som ser på høyrepopulismen som den store fienden, ikke borgerlige nok for velgerne som uansett sokner til Høyre. Så handlet da også valget i 2019 om noe så hardt og håndgripelig som samferdsel, og ikke prinsipielle spørsmål som personvern og beskyttelse av individuelle rettigheter, saker der Venstre har sin liberale troverdighet i behold og ikke trenger å slåss på flere fronter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer