Tilbakegang for Venstre:

Den grønne barken og veden

Venstre kan vise til resultater, men det koster tydelighet, eierskap, og velgere.

TRØST: Abid Raja og Odd Einar Dørum må stå og se på at de hardt tilkjempede seirene i regjering ikke gjør dem mer verdsatt av velgerne. Foto: Tore Meek / Scanpix.
TRØST: Abid Raja og Odd Einar Dørum må stå og se på at de hardt tilkjempede seirene i regjering ikke gjør dem mer verdsatt av velgerne. Foto: Tore Meek / Scanpix.Vis mer
Kommentar

BERGEN (Dagbladet): Det kommer et punkt der man samarbeider så mye at man i praksis er omringet. På nasjonalt nivå har Venstre havnet i skvis.

På høyre flanke er de i strid med sin egen allierte, Fremskrittspartiet, og må forsvare kompromisser de egentlig ikke liker. På venstre flanke må de slåss mot MDG, de ranke og rene, som kan kjøre på med en engasjert og irrgrønn argumentasjon mens Venstre må vise til hardt tilkjempede seire som er reelle, men mindre synlige og dessuten turkise.

Denslags gir resultater, som elbilfordeler og kollektivsatsing, men liten tydelighet. Og tilbakegangen i valgdagsmålingen, ned til 3,3 prosent fra 5,5 prosent i 2015, er et signal om at de ikke har vært nok: Ikke grønne nok for miljøvelgerne, ikke harde nok mot Frp for de som ser på høyrepopulismen som den store fienden, ikke borgerlige nok for velgerne som uansett sokner til Høyre. Så handlet da også valget i 2019 om noe så hardt og håndgripelig som samferdsel, og ikke prinsipielle spørsmål som personvern og beskyttelse av individuelle rettigheter, saker der Venstre har sin liberale troverdighet i behold og ikke trenger å slåss på flere fronter.

På valgvaken til Bergen Venstre sluttet forsamlingen å følge med på valgsendingen etter at de første prognosene kom, de som tilsa at erkefienden Folkeaksjonen mot bompenger hadde slått til med en sterk notering på 18,6 prosent. Venstre i Bergen, som samarbeider med Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti i byrådet, var raskt ute med å posisjonere seg selv som alt hva bompengeaksjonistene ikke var: Partiet som ville sette i gang og bygge ut bybanen over Bryggen, jo før jo heller. Mens moderpartiet satt i utmattende forhandlinger med Fremskrittspartiet åpnet Bergen Venstre for å samarbeide med Rødt i samferdselssaker.

Men heller ikke dette ble tydelig nok, og denne versjonen av Venstre gikk også tilbake mens MDG gikk frem. De kan fremdeles holde på sin flik av makten, både nasjonalt og i Bergen, men det kan knapt kalles noen seier.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 216858817


Varnish cache server

BAHARE: Per Sandberg og Bahareh Letnes er til stede i sofaen i valgboden. Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.