KOMMENTARER

Oslo - en delt by

Den grønne fare

Glem Oslo vest. Kan resten av byen forenes?

GRØNT SENTRUM: I den delte byen Oslo, er Lan Marie Nguyen Berg og Miljøpartiet De Grønne i ferd med å kapre sentrum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRØNT SENTRUM: I den delte byen Oslo, er Lan Marie Nguyen Berg og Miljøpartiet De Grønne i ferd med å kapre sentrum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg vokste opp i Oslo stoppet trikkelinjene fra vestkanten på Nationaltheatret, mens T-banene østfra stanset noen hundre meter unna på Egertorget. Nå går T-banen tvers gjennom byen og på få tiår har gentrifisering forvandlet nedslitte sentrumsstrøk på Grünerløkka og i Gamle Oslo til et arnested for grønn byutvikling.

Men den tradisjonelle delelinja mellom øst og vest, mellom rødt og blått, ligger fast.

Hvis du fargelegger T-banekartet i Oslo etter innbyggernes partivalg, blir skillene veldig tydelig. Sjokkerende tydelig. I vest stemmer de på Høyre, i øst stemmer de rødt og på bompartiet. I vest er Høyre så dominerende i de fleste valgkretser at partiet får 50-60 prosent av stemmene og vel så det. Det er på nivå med Ap’s enevelde i enkelte industrikommuner i storhetstida; med Senterpartiets posisjon i store deler av Trøndelag.

Oslo vest er Høyres Årdal. Bare med flere, rikere og enda mer lojale velgere.

På østkanten, i byrådsleder Raymond Johansen egen bakgård, gjorde Ap et historisk dårlig valg, mistet titusener av velgere til bompartiet og venstresida og gikk tilbake 20 prosentpoeng i flere valgkretser. Selv på en dårlig dag får Ap rundt 30 prosent av stemmene i Groruddalen, men de gamle seierherrene utfordres på hjemmebane av nye arbeiderpartier straks de mister velgerne sine av syne. Bompartiet plukket velgerne som på kort sikt rammes hardest av byutvikling og grønt skifte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer