Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Oslo - en delt by

Den grønne fare

Glem Oslo vest. Kan resten av byen forenes?

GRØNT SENTRUM: I den delte byen Oslo, er Lan Marie Nguyen Berg og Miljøpartiet De Grønne i ferd med å kapre sentrum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRØNT SENTRUM: I den delte byen Oslo, er Lan Marie Nguyen Berg og Miljøpartiet De Grønne i ferd med å kapre sentrum. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Da jeg vokste opp i Oslo stoppet trikkelinjene fra vestkanten på Nationaltheatret, mens T-banene østfra stanset noen hundre meter unna på Egertorget. Nå går T-banen tvers gjennom byen og på få tiår har gentrifisering forvandlet nedslitte sentrumsstrøk på Grünerløkka og i Gamle Oslo til et arnested for grønn byutvikling.

Men den tradisjonelle delelinja mellom øst og vest, mellom rødt og blått, ligger fast.

Hvis du fargelegger T-banekartet i Oslo etter innbyggernes partivalg, blir skillene veldig tydelig. Sjokkerende tydelig. I vest stemmer de på Høyre, i øst stemmer de rødt og på bompartiet. I vest er Høyre så dominerende i de fleste valgkretser at partiet får 50-60 prosent av stemmene og vel så det. Det er på nivå med Ap’s enevelde i enkelte industrikommuner i storhetstida; med Senterpartiets posisjon i store deler av Trøndelag.

Oslo vest er Høyres Årdal. Bare med flere, rikere og enda mer lojale velgere.

På østkanten, i byrådsleder Raymond Johansen egen bakgård, gjorde Ap et historisk dårlig valg, mistet titusener av velgere til bompartiet og venstresida og gikk tilbake 20 prosentpoeng i flere valgkretser. Selv på en dårlig dag får Ap rundt 30 prosent av stemmene i Groruddalen, men de gamle seierherrene utfordres på hjemmebane av nye arbeiderpartier straks de mister velgerne sine av syne. Bompartiet plukket velgerne som på kort sikt rammes hardest av byutvikling og grønt skifte.

Høyre har ingen tilsvarende utfordrere på Oslo vest. Det er liten grunn til misnøye blant de rikeste i verdens rikeste land, og Frp har aldri blitt stuereint i villastrøkene, hvor blokkuavhengige MDG er et velkomment alternativ for Tesla-eiere som elsker bomringer.

Kultur og klasse, det er fortsatt hva det handler om. Rundt om i Norge er vi raske til å kappe land etter historiske partilinjer. Ap-folk grøsser fortsatt ved tanken på å samarbeide med storbøndene i Senterpartiet hvis forfedrene deres har vært småkårsfolk i senterpartiland.

Eller distriktene samler seg i opprør mot sentralmakta på en måte som innebærer grov sjikane av folk som bor i Oslo, enten de kommer fra Honningsvåg eller Syria, mens de egentlig er rasende på to damer fra Bergen.

Skillet mellom øst- og vestkant får mindre oppmerksomhet, selv om folk på østkanten kan føle seg like perifere og maktesløse som nord og vest i landet. Og selv om bydelene i øst er like folkerike som en mellomstor norsk by.

Da jeg skrev om flyttingen av Munch-museet fra Tøyen på Oslo øst, fikk jeg utallige meldinger om at Dagbladet var Oslo-sentrert, til tross for at det handlet om vår viktigste kunstsamling. Like viktig så handlet det om fordelingen mellom øst og vest. Munch var en av østkantens store stoltheter og nå skulle det også flyttes til sentrum.

Til gjengjeld skulle Tøyen få et badeland. Det hørtes ut som noe koloniherrer kunne tilby de innfødte.

Stemmegivningen i Oslo forteller om interessekonflikter som reflekteres i levekårsundersøkelser og demografi. I tradisjonelle arbeiderklassestrøk med lavere utdanning og gjennomsnittsinntekt, mer fattigdom og høyere andel innvandrere, er ikke formueskatt og rammebetingelser for bedriftseiere den største bekymringen. En del av Groruddalen består av hus med eplehager og elbil i oppkjørselen, men nabolaget, skolene og oppveksten er langt mer sammensatt og mangfoldig enn på Oslo vest. Ingen på østkanten er skjermet for at det er store forskjeller i Norge, og at mange er avhengig av velferdsstatens sikkerhetsnett.

Dette er viktige storbyutfordringer som nesten ikke har fått oppmerksomhet i årets valg.

Ingen av NRKs valgdebatter foregikk i Oslo, tross at noen av de største velgervandringene skjedde i landets største kommune, og tross at MDG hadde sitt største gjennombrudd i Oslo. Jeg vet mer om en kunstsilo i småbyen Kristiansand enn hva som drev velgerne i Oslo til å stemme som de gjorde.

I den delte byen har det oppstått en politisk frisone i midten, en som er nesten like uglesett av begge sider. I Oslo sentrum farger MDG flere bydeler grønne og er det største partiet i bydeler som Grûnerløkka og Sagene. Partiet er også populært på St. Hanshaugen og Frogner.

Samtidig er Gamle Oslo i ferd med å bli det nye Grünerløkka; en indre sentrumsbydel i enorm vekst hvor MDG også har solid fotfeste i flere kretser, selv om Ap ennå holder stand.

Disse urbanistene er enkle å parodiere som syklende veganere med liten forståelse for at folk lever andre liv enn dem selv. Som Marie Antoinette ville de kanskje svart: Hvorfor kjøper de ikke bare en Tesla?

Dette er en velgergruppe som brer om seg i byene, og som bidrar til økt splittelse. På Oslo vest er de ikke synlig bekymret. MDG har overtatt for SV som det rare alternativet det er innafor å stemme så lenge du ikke overdriver og plager middagsgjestene. Men for venstresida og østkanten er den grønne urbanisten en utfordring; en velger som tidligere stemte rødt, men nå har fått det for seg at klima i nabolaget er viktigere enn solidaritet med innbyggerne på Mortensrud, noen T-banestopp unna.

Pessimistene i Ap omtaler dette som en umulig spagat, gapet mellom de nye radikale grønne velgerne og den konservative arbeiderklassen. Det snakkes mye om en rettferdig omstilling som en middelvei, i motsetning til MDGs kompromissløse klimabrøl valgnatta; «vi elsker bomringer».

I en delt by er denne splittelsen mellom velgerne i indre og ytre Oslo dårlig nytt for venstresida. Mens de grønne velgerne i indre by fremstår som de nye seierherrene etter årets valg, har de gamle seierherrene i Groruddalen levert inn en klar protest. Den er ikke rettet mot Høyre-velgerne på Oslo vest, som aldri lar seg rikke, men mot et Ap-ledet byråd som dyrker nye grønne velgere på bekostning av gamle stauder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!