«Den grønne musen» tilbake

PARIS (Dagbladet): Nei, det er ingen hallusinasjon, den grønne absinten er tilbake. Ennå ikke helt lovlig, men tilgjengelig på Internett og med yppersteprestinnen Marie-Claude Delahayes velsignelse. Hun vil gi kunstnerne deres inspirasjon tilbake.

  • Absint, et bittert irrgrønt urtebrennevin med 68 volumprosent alkohol, ansett som farlig for nervesystemet, kalt den «grønne feen», er på vei tilbake. Den gode doktor Magnans oppfinnelse fra 1868 med sin glanstid fra 1870 til 1900, var basert på tujon, et molekyl fra absintplanten og salvieplanten. Den førte til hypersensibilitet, prikking i huden, muskulære stramninger, krampetrekninger og epilepsi, med andre ord total kunstnerisk stimulans.
  • Baudelaire, Verlaine, Apollinaire, Manet, Degas, Van Gogh og Toulouse-Lautrec, men også Olaf Bull og Edvard Munch mens de var i Paris, kalte absinten for «den grønne musen», som inspirerte dem til sine ypperste prestasjoner. Bull likte ikke at de franske kelnerne så misbilligende på ham fordi han bestilte absint midt på dagen, med hullete skje og sukkerbit og alt som hørte til.

«Er man for eksempel en dag litt forvirret og maa ha en formiddagsabsinth (hvilket kan ske), kan det hænde, at kelnerne kommer med forestillinger,» skrev han til sin venn Lars Swanstrøm i 1911.

Absinten, som for øvrig forårsaket en sinnstilstand som nærmet seg koma, ble forbudt i 1915, men kunstnere og andre absintelskere klarte å få tak i den grønne eliksiren illegalt i mange år. I Paris har helt spesielle barer hatt absint under disken fram til i dag. Kunstnere overalt vil glede seg over at den nå er tilbake, helt åpenlyst på Internett (www.eabsinthe.com).

  • Selveste yppersteprestinnen, Marie-Claude Delahaye fra absintmuseet i Auvers-sur-Oise, der Van Gogh ligger begravd, bifaller. Hun, som har flust med vitenskapelige diplomer, hevder at det ikke er noe narkotisk ved absint, som likevel er kjent for å framkalle bilder av galskap og død.

Oppskriften på dagens «Fée absinthe» er heller ikke den samme, for den er ennå forbudt, men Delahaye garanterer at den holder 68 prosent. Den må i dag respektere EUs normer for tujon-nivå. Men den er allerede solgt i Storbritannia, og Hillary Clinton og Vaclav Havel ble observert med absintglass i Praha i fjor. Og kunstnere fra hele verden bidrar med sine grønn-inspirerte verker på nettadressen. Kanskje Odd Nerdrum burde prøve? For eksempel.