KOMMENTARER

Kommentar: Miljøpolitikk

Den grønne puritanismen

Den grønne bevegelsen trenger sterkere folkelig forankring. Da må den unngå moralisme og nypuritanisme, skriver John O. Egeland.

Den grønne puritanismen
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det har tatt tid og krefter. Men nå er en grønn bevissthet i ferd med å feste seg i det norske folk. Forståelsen av klimautviklingens ødeleggende konsekvenser er økende, også blant dem som har lagt ungdommen bak seg. Det samme gjelder forgiftningen av mat og natur, og den dramatiske reduksjonen av dyrearter og insekter. De fleste innser også at det er behov for store endringer i menneskenes livsførsel og forbruk.

Så blir det mer krevende å holde flokken sammen. Det henger sammen med de neste store spørsmålene: Hvordan skal problemene løses, hvilke konsekvenser får tiltakene for folk flest, hvordan skal byrdene fordeles og hvem skal betale? Vi er alle i samme båt. Men hvem er det som skal ro denne båten, eie den og styre den?

Her lurer flere farer, men også flere muligheter. Verden er tydelig på bakfot når det gjelder miljøtiltak som må gjennomføres for å redde livet på kloden. Det åpner for autoritær styring og tvangstiltak. Kina er en sentralisert ettpartistat som har iverksatt massive kontrolltiltak overfor befolkningen, men også viktige miljøforbedringer. Hvis utviklingen innenfor klima og miljø ikke snur, vil ropene på hardere styringsmetoder øke i andre land også.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer