Skolevalget:

Den grønne (venstre)-vinden

To viktige lærdommer fra skolevalget: Norsk politikk har fått en langt grønnere profil. Kampen om klimavelgerne blir knallhard.

Vinner: Ina Libak og AUF vant skolevalget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Vinner: Ina Libak og AUF vant skolevalget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Meninger

AUF ble årets soleklare skolevalgvinner. Med 26,6 prosent av stemmene kunne leder Ina Libak innkassere seieren for tredje valg på rad.

Det er overraskende med tanke på hvor dårlig moderpartiet gjør det for tida. Ap sliter i byene, distriktet, og blant unge velgere. De siste åra har skolevalgene i økende grad speilet trendene i voksenpolitikken. Det ser ut til å endre seg. AUF går riktignok også tilbake, men bare med 1,2 prosentpoeng fra 2017.

Jonas Gahr Støre og partikontoret gjør derfor lurt i å se til AUF forholdsvis gode grep om ungdommen når de skal legge strategien framover. I en tid der sosialdemokratiet sliter over hele Europa, viser AUF at det er mulig å holde stand blant unge velgere, og vinne ungdom i sine mest formative år.

VALGBODEN: Manipulerte skolevalget - se debatten Vis mer

Men hvorfor gjør de det så bra? Noe av oppslutningen skyldes nok at partiet tradisjonelt sett har et sterkt apparat i ryggen, store ressurser, og godt skolerte debattanter. Partiet lider heller ikke av den samme regjeringsslitasjen de gjorde da Unge Høyre vant skolevalget med 28,3 prosent i 2013.

I år er det høyresida, og spesielt Unge Høyre , som merker regjeringsslitasjen. Høyre (12,9 %), Venstre (10,2 %), KrF (2,3 %) og Frp (8,2 %) fikk til sammen 33,6 prosents oppslutning, og ville med det mistet makten med god margin dersom dette var et stortingsvalg.

Viktigst for AUF er det likevel at de har lykkes godt med å dekke hele det politiske rommet på venstresiden. Langs både den grønne og den røde aksen fremstår AUF mer troverdig og tydelig enn moderpartiet. Retorisk parerer de både SV og Rødt på velferd og skatt, og MDG og Unge Venstre på klima.

Det at sentralisering og bompenger, sakene som mobiliserer i voksenvalgkampen, ikke er like relevant for skoleelevene spiller nok også inn på skolevalgresultatene. For det er ikke bare AUF som fanger den grønne vinden norsk politikk preges av om dagen.

De mer miljøvennlige partiene gjør det gjennomgående bra. Uten å regne med AUF stemte hver tredje skolevelger grønt. Både SV (9,9 %), MDG (10,8 %) og Venstre (10,2 %) gjorde gode valg. Sistnevnte med en historisk god oppslutning.

Her ligger det viktig kunnskap for moderpartiene. Det at klima er blitt den viktigste saken blant ungdom er et interessant frampek på utviklingen av norsk politikk. Ikke minst fordi det reflekterer alvoret i saken: Hvis det er noe som truer framtida til folk som risikerer å leve til år 2100, er det nettopp klimakrisen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.