Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skrekkfilmen fyller 20 år

Den grufulle drapsorgien fra virkeligheten som inspirerte «Skrik»

Seriedrapsmannen sang kjærlighetssanger i retten.

VIRKELIGHET VS. FILM: I «Skrik»-serien terroriserer den fiktive Ghostface  en småbys studenter. En rekke brutale drap i byen Gainesville inspirerte manusforfatter Kevin Williamson til å skrive manuset til den første filmen. FOTO: NTB Scanpix 
VIRKELIGHET VS. FILM: I «Skrik»-serien terroriserer den fiktive Ghostface  en småbys studenter. En rekke brutale drap i byen Gainesville inspirerte manusforfatter Kevin Williamson til å skrive manuset til den første filmen. FOTO: NTB Scanpix  Vis mer

(Dagbladet): Drew Barrymore er alene hjemme og skal kose seg med en god skrekkfilm.

Så ringer telefonen og en stemme sier:

- What's your favourite scary movie?

«Scream», eller «Skrik» som vi kjenner den som på norsk, fyller i disse dager 20 år. Skrekkfilmen som revitaliserte en hel sjanger med sitt selvironiske perspektiv på sjangeren den selv var en del av, har med linjer som den ovennevnte blitt minst like viktig som filmer som «Halloween» og «Alien».

Det kanskje ikke alle vet, er at en uhyggelig rekke med drap i Gainesville, Florida på 90-tallet var med på å inspirere Kevin Williamson til å skrive det nå ikoniske manuset.

LIK LINJE: Neve Campbell spiller hovedrollen i Skrik-filmene hvor en rekke studenter blir offer for en seriemorder. Filmene er løst basert på hendelsene i Gainsville. FOTO: NTB Scanpix
LIK LINJE: Neve Campbell spiller hovedrollen i Skrik-filmene hvor en rekke studenter blir offer for en seriemorder. Filmene er løst basert på hendelsene i Gainsville. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Knivstakk og voldtok
Williamson hadde jobb som huspasser på 90-tallet, da en dokumentar om drapene, og mannen kalt The Gainesville Ripper, gikk på tv.

- Jeg ble vettskremt. Under pausen så gikk jeg på kjøkkenet og så at vinduet var åpent. Jeg hadde vært i huset i to dager og hadde aldri lagt merke til at det var oppe, så jeg ble jo fryktelig redd, fortalte Williamson til CNN om effekten dokumentaren og drapene hadde hatt på ham.

Sensommeren 1990 havnet Gainesville i sjokk da fem studenter ble drept på brutalt vis over tre netter. Etterforskningen pågikk i ett år i etterkant, skriver Cosmopolitan, som gjengir en artikkel først skrevet av nettstedet Complex.

De første drapene fant sted fredag 25. august 1990. En mann brøt seg inn i leiligheten til Sonja Larson (17) og Christine Powell (18). Her voldtok og knivstakk han tenåringene, før han stilte dem opp i seksuelle posisjoner, ifølge Complex.

Dagen etter gjorde drapsmannen det samme med 18 år gamle Christina Hoyt, før han skar av henne brystvortene og halshugde henne. Deretter plasserte han hodet på en hylle, slik at det så ut mot kroppen, skriver nettstedet.

GHOSTFACE: Masken morderen bruker i «Skrik»-filmene har blitt ikonisk og filmene har faktisk fått skylden for en rekke Skrik-inspirerte drap. FOTO: NTB Scanpix
GHOSTFACE: Masken morderen bruker i «Skrik»-filmene har blitt ikonisk og filmene har faktisk fått skylden for en rekke Skrik-inspirerte drap. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

To dager senere ble to nye offer oppdaget. Denne gangen var det Tracy Paules og Manuel Toboada som ble funnet. Begge var 23 år. Toboada skal ha blitt knivstukket over 30 ganger mens han sov, før mannen gikk løs på Paules, står det i rettsdokumentene.

Drapene skapte en frykt i nabolaget som byen hverken før eller siden har sett lignende til. Studenter sov på skift hvor andre studenter holdt vakt, mens byens universitet gjorde opphold i forelesningene i en uke.

Reuters beskriver en by hvor alle var redde for at de skulle bli nestemann.

Feil mistenkt
Få dager etter at de siste drapene ble oppdaget, kunne politiet i Gainesville kunngjøre at de hadde en mistenkt. 18 år gamle Edward Lee Humphrey, som selv var student, ble arrestert etter at han skal ha banket bestemoren sin.

Humphrey hadde bodd i det samme leilighetskomplekset som Toboada og Paules ble drept i, og en av naboene uttalte seg til pressen om at Humphrey skal ha vært forelsket i Paules.

Humphrey bodde også i samme sovesal som et av de første ofrene under en sommerleir. Bevisene pekte rett og slett kun mot ham.

- For meg så er det skremmende at det er så mange kandidater der ute som kan bli vurdert som noen som har utført en forbrytelse av dette kaliberet, sa politiets talskvinne, Sadie Darnell, til Los Angeles Times.

Politiet hadde hørt at Humphrey trivdes i skogen og hadde begynt å gjøre søk i skogsområdene rundt byen for å eliminere han som mistenkt.

I RETTEN: Danny Rolling erkjente seg selv skyldig for drapene i Gainesville. Rolling ble henrettet i 2006. FOTO: NTB Scanpix
I RETTEN: Danny Rolling erkjente seg selv skyldig for drapene i Gainesville. Rolling ble henrettet i 2006. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

The Gainesville Ripper

I januar 1991 fant fikk imidlertid politiet en ny mistenkt. 36 år gamle Danny Rolling satt i varetekt i nabobyen Ocala, og bevisene mot han var sterke.

Rolling var ikke fra Gainesville, men fra Shreveport i Louisiana. Han var arrestert flere ganger tidligere, som oftest for innbrudd, og i mai 1990 var han på rømmen etter å ha skutt faren sin to ganger i hodet, skrev avisa Ocala Star Banner, som intervjuet flere av politimennene som hadde jobbet med saken.

Da Rolling skjøt faren sin var han prøveløslatt etter at han tidligere hadde blitt arrestert for besittelse av marihuana.

I september samme år dukket hanopp igjen da han ble arrestert for væpnet ran i Ocala. Rolling hadde gått inn på en lokal matvarebutikk, uten forkledning, og holdt en pistol mot hodet til butikksjefen og tømt kassa.

Vitner identifiserte Rolling og han ble holdt i varetekt i flere måneder før politiet koblet han opp mot drapene i Gainesville.

Myndighetene hadde denne gang mer faste bevis enn ved forrige mistenkte. Rolling var nemlig mistenkt i et annet drap i Shreveport.

I november 1989 ble Julie Grissom, faren Tom og sønnen Sean stukket til døde på en måte som minnet veldig om drapene i Gainesville. Ofrene hadde blitt stilt opp på en lignende måte som i 1990-drapene, skrev The Gainesville Sun.

Tatt en uke etter drapene

Da politiet jaktet på Rolling etter ranet, krasjet han bilen og politiet fikk anholdt ham. Dette skjedde en uke etter de fem drapene.

Her fant de blodige klær og pengesedler tilsølt i blekk. En kassett ble også funnet, der Rolling synger sanger og snakker til familien sin.

SAMLET SEG: Drapsofrenes familier og andre møtte opp utenfor Florida State Prison da Danny Rollins skulle bli henrettet. FOTO: NTB Scanpix
SAMLET SEG: Drapsofrenes familier og andre møtte opp utenfor Florida State Prison da Danny Rollins skulle bli henrettet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Rolling ble først tiltalt for ransanklagene fra 1991. Dette fikk han tre livstidsdommer for. Rettsaken ga myndighetene nok tid til å styrke drapstiltalen mot ham, som han ble prøvd for i 1994.

Da saken kom opp i retten i 1994 sjokkerte han rettsalen med å erkjenne seg skyldig i drapene.

- Ærede dommer. Jeg har først løpt fra det ene og så det andre i livet mitt - enten det har vært problemer hjemme eller med loven eller meg selv, men det er noen ting du ikke kan løpe fra og dette er en av dem, sa Rolling ,ifølge avisa Orlando Sentinel, til dommeren under rettssaken.

Rolling hadde selv gjort det til en vane å synge kjærlighetssanger i rettsalen, og mye tydet på at han nøt oppmerksomheten han hadde fått som følge av alt han hadde gjort.

Ekspertvitner i retten mente at Rolling hadde en antisosial personlighetslidelse, men at han visste hva han gjorde var galt, noe avisa Sarasota Herald-Tribune dokumenterte.

Juryen var overbevist, og Rolling ble dømt til døden.

I årene som fulgte skal Rolling ha skyldt drapene på mishandlingen han fikk som liten og hvordan han ble behandlet i fengsel de gangene han hadde vært inne før 1989, skriver Complex.

Rolling ble henrettet i 2006.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media