KOMMENTARER

Samenes nasjonaldag:

Den grunnleggende uretten

På samenes nasjonaldag kan det være lurt å se litt i bakspeilet.

SKALLEMÅLING: F.v: Paula Fjellheim, Lisa Løkken, Sara Paulsen, Alfred Mjøen og Morten Mortensen. Foto: Privat
SKALLEMÅLING: F.v: Paula Fjellheim, Lisa Løkken, Sara Paulsen, Alfred Mjøen og Morten Mortensen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Som 16-åring fikk Rune Fjellheim, direktør ved Sametinget, se et bilde som kom til å forandre livet hans. Et familiebilde utenom det vanlige. Det er fra Røros-traktene, året er 1922, og på svart/hvitt-bildet ser vi hans sør-samiske bestemor og oldemor.

Fjellheim var som andre vokst opp med tegneserier med fortellinger fra fjerntliggende strøk. Han tenkte ikke over at ivrige eventyrere og hodeskallemålinger, som kunne dukke opp i disse historiene, var en problematisk referanse. Nå var det hans egne nære forfedre han så på, mens de fikk hodeformen sin undersøkt av rasebiologen Jon Alfred Mjøen.

Slik Fjellheim fortalte denne historien for meg og en gruppe fra Dagbladet som var på besøk i Karasjok nå før helga, var det som om barndommen tok slutt der og da. Den trivelige direktøren blir alvorlig når han snakker om den «grunnleggende uretten». En motivasjon som har fulgt ham gjennom studie- og yrkesliv.

I dag er det samenes nasjonaldag. Eller samefolkets dag, som myndighetene insisterer på å kalle det. Til tross for at Sametinget selv, og svenske og finske myndigheter, foretrekker betegnelsen nasjonaldag. Samefolket er en nasjon, et folk med felles sosial og kulturell identitet, uten stat, men med urfolksrettigheter og sameting i tre land. Det er verdt å feire, og å glede seg over. Samisk kultur får mer oppmerksomhet, er naturlig tilstede i populærkulturen og får også glede av en stigende respekt og interesse for urfolk i store deler av verden for øvrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer