Den grusomme sannheten

Unge tv-seere lar seg more av den amerikanske tegnefilmen «South Park» (NRK1 i går kveld). Denne anmelderen blir bare irritert over forhåndsreklamen, der vi oppfordres til å «se Knøttene på syre». En fornærmelse mot Knøttene, spør du meg.

Her er i stedet en annen anbefaling, for den såkalte urbane tv-seer: Slå på storbykanalen «Metropol» kl. 22 i kveld, og bli kjent med amerikaneren Michael Moore og programserien «The Awful Truth».

Moore er en morsom fyr, en røslig kar med et stort hjerte - en spøkefugl og urokråke på venstresida i amerikansk samfunnsliv. Han slo igjennom for ti år siden med dokumentarfilmen «Roger & Me» - om hvordan General Motors ødela hjembyen hans (Flint, Michigan), da 30000 bil-arbeidere fikk sparken samtidig som gigantfirmaet GM tjente penger som aldri før. Væpnet med tv-kamera fotfulgte Moore GM-toppsjefen Roger Smith.

Smith kom aldri til Flint, men filmen om jakten på mannen ble en kjempesuksess og lutfattige Mike Moore tjente bøttevis med dollar.

Alvorlig moro

Etter denne overraskende filmsuksessen har Michael Moore skrevet bøker og produsert tv-serier, og det er den ferskeste Moore-serien fra i vår «Metropol» viser hver torsdag.

Moores form for underholdning er svært ubehagelig for den som rammes. I første episode forleden planla han begravelsen for en småbarnsfar som kunne dø fordi forsikringsselskapet nektet å betale for transplantasjonen av en bukspyttkjertel. Moore og den syke mannen banket på kontordører og forlangte og fikk svar, for åpent kamera.

Mye utstyr

I kveld handler det blant annet om atombomben. Moore gir de nye atomnasjonene India og Pakistan gode råd om tilfluktsrom og annen atombeskyttelse, slikt som amerikanerne ble drillet i under den kalde krigen.

Hvorfor skal bare de rike supermaktene ha all moroa? spør Moore og forklarer at et moderne atomtilfluktsrom må være «up to date».

Han byr på denne lista over utstyr som trengs, i tilfelle atomhelvetet rammer: et rom med tjukke vegger av sement (helst under bakken), fem liter vann pr. person pr. dag, 150 kilo bønner og 50 kilo ris pr. person, krydder, bakepulver, jaktutstyr, radio, lesestoff, et kart over nærområdet, verktøy, ekstra toalettpapir, mikrobølgepopkorn - og et speil, for i en slik situasjon vil du jo gjerne se deg selv!