Den gylne strømmen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Andrew Carnegie kalte flommen av innvandrere til USA for the golden stream. En gylden strøm av mennesker som bidro mer til USAs velstand enn all verdens gullgruver til sammen. Norge har misforstått verdien av verdens viktigste økonomiske kapital: menneskene. Det er synd for vår langsiktige økonomiske utvikling og direkte tragisk for alle de menneskene som fratas en bedre fremtid for seg og sine. I USA blir sønnen til en kenyansk innvandrer valgt til president under credoet Yes, we can. I Norge ville han mest sannsynlig endt opp i arbeidsledighetskøen med et; No, you can`t. Aldri før har verden sett maken til den folkevandringen vi ser i dag. I dag lever 200 millioner mennesker i et annet land enn der de ble født, og antallet fortsetter å stige. Dette er et resultat av åpnere grenser, færre diktaturer og mer bevegelsesfrihet. Noen kaller det et problem. Andre ser at innvandring er berikende. Ikke bare på grunn av økt kulturelt og menneskelig mangfold, men fordi dette mangfoldet bidrar til økonomisk utvikling når innovasjon og nyskaping oppstår i friksjonen mellom det gamle og det nye samfunnet. Utfordringen er at sosialdemokratiet Norge behandler innvandring som et problem.

Hvorfor er det slik at mange grupper med innvandrerbakgrunn i det norske samfunnet sliter med å få seg en jobb? Arbeidsledigheten blant de med afrikansk opprinnelse i Norge er skyhøy. Somaliere er den gruppen som regnes som vanskeligst å integrere, og bare rundt tre av ti har jobb. I USA er det motsatt. Der er somaliere den best integrerte og mest vellykkede gruppen av innvandrere til USA. Det er ikke bare de med mest utdannelse eller språkkunnskaper som lykkes der. Kan det være systemet, og ikke menneskene, som er problemet?

I Gerhard Helskogs nye bok «Innvandrernes supermakt»; beskriver han noe av det som er hemmeligheten bak USAs suksess. På tross av at hele 13 prosent, eller rundt 38 millioner, av den amerikanske befolkningen er født utenfor landets grenser, opplever USA mindre vold og innvandrerskepsis enn vi gjør i Europa. Norges syn på mennesker som kommer hit for å søke seg en bedre fremtid står i sterk kontrast til holdningene man møter i USA. Så å si alle som kommer hit med en annen kulturbakgrunn enn den europeiske, blir sett på som behovstrengende sosialklienter eller lykkejegere som vil utnytte systemet. I USA blir innvandrere tatt imot som myndige mennesker med evner og potensial. Alt fokuseres på å få folk ut i arbeid i løpet av kort tid. Arbeid er nøkkelen til integrering, både språklig og kulturelt. De fleste, enten de rømmer fra krig eller flytter fra fattigdom, ønsker et bedre liv for seg og sine. Et bedre liv er, i motsetning til hva norske politikere og folk flest tror, ikke ensbetydende med stønad og trygd, men muligheten til å klare seg selv og leve av egen inntekt.

Nylig fikk Vinje kommune i Telemark Amnestyprisen for sitt arbeid med integrering av i hovedvekt somaliere i den lille bygda. Tett oppfølging og språkopplæring har vært sentralt for kommunens arbeid. Men ordfører Arne Vinje sier at grunnen til at de har lyktes har vært at kommunens innbyggere selv dannet frivillige nettverk og påtok seg ansvaret for at det skulle gå bra. Helskog viser også til den amerikanske modellen for integrering, der frivillige organisasjoner får støtte etter hvor vellykket deres arbeid med å finne jobb og bosted for innvandrere. Modellen med at frivillige organisasjoner jobber med bosetting, arbeidsliv og integrering i lokalsamfunn fungerer også godt i Canada. De har et helt annet incentiv for å lykkes enn en byråkrat i NAV som får samme lønna uansett. Hva med å bruke de frivillige organisasjonene og kirkesamfunnene også her?

For å få til en vellykket innvandring og integrering må vi fokusere på innvandrere som ressurspersoner som beriker norsk industri og næringsliv gjennom kunnskap, arbeidsvilje og nye ideer som følge av at man har en annen kulturell ballast og erfaring. Forutsetningen er å oppheve innvandringsstoppen slik den er i dag og se på regelverket på nytt for å fjerne unødige hindringer for at nye nordmenn kan søke lykken i Norge. Vi har i dag et regelverk som fører til at utenlandsk høyt kvalifisert arbeidskraft blir kastet ut av landet, mens fotballspillere fra utlandet har et eget hurtigspor gjennom systemet.Venstre har tidligere tatt til orde for å beskytte asylinstituttet ved å nettopp gi innvandrere en legitim dør til Norge.

Gjennom å nekte mennesker som ønsker et bedre liv for seg og sin familie adgang til riket, har det norske sosialdemokratiet definert innvandring som et problem, ikke som en mulighet. Da er det kanskje ikke så rart at nordmenn med uvanlige etternavn har problemer med å få seg jobb. FrP ser på USA som sin ledestjerne i det meste. Kanskje kunne de også være villige til å lære av erfaringene derfra og være med på å sikre asylinstituttet, og samtidig åpne grensene for en gylden strøm av arbeidsdyktige innvandrere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer