Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Subsidiering

Den hellige boligpolitikken

Arbeiderpartiet har med sitt forslag om å ha et makstak på elbilsubsidier noe ufrivillig pekt på et av de største urettferdige momentene i norsk politikk: rentefradrag.

SKATTEFRITT: Urettferdig at en Tesla-eier får subsidiert en engangssum ved kjøp av elbil? En villaeier med lån på bolig til et tosifret antall millioner får tilsvarende summer årlig som en gavepakke fra staten gjennom skattefradrag, skriver innsender. Foto: Ap / NTB Scanpix
SKATTEFRITT: Urettferdig at en Tesla-eier får subsidiert en engangssum ved kjøp av elbil? En villaeier med lån på bolig til et tosifret antall millioner får tilsvarende summer årlig som en gavepakke fra staten gjennom skattefradrag, skriver innsender. Foto: Ap / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Hadia Tajik sier det selv: Hun mener det burde være en grense for hvor dyre biler staten subsidierer. Bytt ut ordet biler med hus eller leiligheter, og du har norsk boligpolitikk.

Om det er urettferdig med en Tesla-eier som får subsidiert en engangssum ved kjøp av elbil, vil en villaeier med bolig til et tosifret antall millioner til sammenlikning få tilsvarende summer årlig som en gavepakke fra staten gjennom skattefradrag. Det kan være snakk om flere hundre tusen kroner hvert eneste år.

Et skattefradrag på renter er en gavepakke som i all hovedsak tilfaller de rike: jo dyrere hus du eier, jo mer penger sponser staten deg med.

Ordningen med rentefradrag fungerer som en regressiv skatt, og undergraver hele den norske modellen om at de rike skal betale mest: Her subsidierer staten de med de dyreste boligene mest. De som kommer verst ut av ordningen er selvfølgelig leietakere som ikke får noe rentefradrag, men indirekte gjennom inntektsskatten betaler for hele gavepakken til villaeierne.

Støre sier på Twitter at makstak handler om fordeling og rettferdighet. I motsetning til elbiltaket vil ikke et tak på rentefradrag ha potensielle miljømessig konsekvenser, og det burde vært enkelt å få på plass.

Men på en annen side, i motsetning til miljøet er jo boligpolitikken noe hellig som ingen politikere tør å røre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media