Den hellige homoallianse

Kirken og staten har gått til krig mot homofile i Russland. Og mange av Russlands Hvermannsen er ikke vanskelige å be, skriver Morten Strand.

HOMOBRÅK: Fra en homodemonstrasjon i St. Petersburg 29 juni i år. Kirken og staten har gått sammen for å gjøre livet vanskelig for Russlands homofile. (AP Photo/Dmitry Lovetsky) Scanpix
HOMOBRÅK: Fra en homodemonstrasjon i St. Petersburg 29 juni i år. Kirken og staten har gått sammen for å gjøre livet vanskelig for Russlands homofile. (AP Photo/Dmitry Lovetsky) ScanpixVis mer
Kommentar

ET BILDE FOR et par år siden ga et varsel om hva som skulle komme. Homo-aktivister i Moskva prøvde å lage en homoparade, og trosset ordførerens beskjed om at paraden var ulovlig. Bildet fanget en snauskalle med tatovert hakekors, væpnet med knyttneve, og en prest med et godt synlig kors, som angrep en gruppe homser. I bildet var også en kvinne - som ikke så fullt så from ut som hun trolig ville - væpnet med et ikon. Hun var så illsint at hun brukte det som for henne var hellig, som slagvåpen. Ved siden av sto en politimann og gjorde ingen ting. «Morsomt bilde», tenkte jeg. Og brukte det til å illustrere en artikkel.

NÅ ER DET IKKE MORSOMT lengre. Anti-homo aktivismen har i sommer blitt lovfestet i Russland, og overgrepene som Russlands homofile utsettes for er enda verre og mer brutale enn tidligere. Det begynte i St. Petersburg for litt over et år siden da bystyremedlem Vitaly Milonov fra president Vladimir Putins parti, Det enhetlige Russland, foreslo en regional lov om forbud mot det han kalte «homoseksuell propaganda». Loven ble nasjonal lov i sommer, uten at noen stemte imot, og gjør det forbudt å snakke positivt om homofili i nærvær av mindreårige. Men i virkeligheten kan loven praktiseres mye videre enn som så. Mange mener loven legitimerer vold mot homofile. Som Nikolai Aleksejev, lederen av Homostolthet Russland, sier det.

- DE HAR FÅTT FRITT LEIDE for alle sine aksjoner med disse lovene. De har fått signaler fra statens øverste ledere, fra nasjonalforsamlingen og presidenten, om at du kan gjøre hva du vil med homser, for de er ikke førstelkasses mennesker. De er annenklasses, eller tredjeklasses.

PARLAMENTET og presidenten fikk i sommer også følge av Kirill, Patriarken av Moskva og hele Russland. Han gikk ut og sa at debatten om homoekteskap er et farlig tegn på at apokalypsen er nær. Han sa dessuten at anerkjennelse av homoekteskap betyr at «mennesker velger veien til undergangen». Hvis staten og dens lover oppfattes som urimelige, er det ikke mye trøst å hente i kirken. Det er ikke bare når det gjelder patriotisme, støtten til en sterk stat, og motstand mot å såre religiøse følelser, som Pussy Riot er dømt for, kirken og Kreml står sammen. Det gjelder også kampen mot homofile.

OVERGREPENE mot homofile i Russland har blitt mer brutale det siste året. Og det foregår helt åpent. Flere har blitt drep, og i Kamens-Uralskij ved Ural har en gruppe anti-homo aktivister lagt ut en rekke videoer på YouTube der de sjikanerer homofile åpent. Homofile tvinges til å drikke urin, eller få det helt over hodet, de blir hånet med dildoer, truet med kniver, og tvunget til å bære kors. De homofile på videoene blir omringet på gata og tatt med til leiligheter der mishandlingen finner sted. Gruppa som står bak kaller seg «Okkuper pedofili», men selv om gjerningsmennene er lette å identifisere, har ingen blitt dømt. Redigerte versjoner av videoene har til og med blitt vist på lokalt TV. Lederen av «Okkuoper pedofili», Maksim Martsinkevitsj, er tydelig til stede på flere av videoene. Han har sonet en dom på tre år for å ha oppfordret til etnisk hat, og er en del av de ytterliggående høyre-miljøene som av og til går under Kremls faner, og av og til utenfor.

DE INTERNASJONALE reaksjonene på Kremls homo-politikk har vært sterke. Homoorganisasjoner har oppfordret til boikott av OL i Sotsji i februar. Og spørsmålet om hvordan Sotsji-OL skal forholde seg til homofile deltakere og tilreisende har blitt reist. Den internasjonale olympiske komite sier at de har fått garantier fra aller øverste hold om at de nye homo-lovene ikke skal gjelde deltakere og tilreisende til Sotsji-OL.

SKADEN ER imidlertid skjedd. Russlands omdømme i den vestlige verden er rammet også av denne siden ved putinismen. Reykjavik har kuttet all kulturutveksling med Moskva og vurderer å si opp sin avtale som tvillingby. Venezia, Milano og Torino har allerede sagt opp avtalene som tvillingby med St. Petersburg, og Melbourne og Los Angeles vurderer det samme.

IKKE DET AT det gjør så stort inntrykk i dagens Russland. Homo-loven er en del av et ideologisk program som definerer Putin-staten. Programmet inkluderer snauskaller, kirken og staten, ved politiet, som nevnt i bildet innledningsvis. For også homoloven er uttrykk for en forakt for det som i den vestlige verden vurderes som universelle menneskerettigheter. Og det lever Kreml godt med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.