Den helt spesielle klangen

Flottere enn det meste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gabrieli Consort/ Paul McCreesh Musikalsk pilegrimsvandring.

Alfred Cortot Edel årgang.

CD: Sjelden bruser vel kammermusikkblodet heftigere gjennom åra enn i Schumanns «Klaverkvintett op. 44» og Brahms’ «Klaverkvintett op. 34». På mange måter er de begge som klaverkonserter i konsentrert format, bare enda mer intense i uttrykket. Klaveret er primus motor i begge, og får spille seg ut mot veven av strykere. Sammen, i med- og motspill, tar de hånd om hele uttrykksregistret, fra det sarte og vakre og til det eksplosivt fulltonende.

Og sjelden har vi vel hørt utfordringen tatt på så strak arm som i denne utgivelsen på Virgin. Leif Ove Andsnes’ klaver er den ene polen i spenningsfeltet. Men Artemis-kvartetten spiller så visst opp til oppgaven på sin kant, de også. For Risør-farere er de et kjært bekjentskap, en av de beste kvartettene som har besøkt festivalen. Og vi fornemmer fortroligheten mellom pianist og strykekvartett. Dette er så visst musikere som har hatt tid til å spille seg inn på hverandre.

Resultatet er lysende, vi bæres fram på en intensitet som er sjelden utenfor kammermusikkens egne konsertarenaer. Og nettopp fordi de spiller så sikkert, og er så sikre på hverandre, kan de satse høyt og dristig. Dette er tolkninger uten et eneste utilsiktet hvileskjær. Til gjengjeld er de i stand til å hente fram den store roen i de mer sangbare partiene, og den spesielle melankolien i mye av Brahms.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer