Den hippe Elling

Verdens ledende mannlige jazzsanger er underveis til Norge - i flere kanaler. Men det skjer mer denne uka.

NORGESAKTUELL:  Den amerikanske jazzsangeren Kurt Elling er både tv-, album- og konsertaktuell i Norge denne uka.
NORGESAKTUELL: Den amerikanske jazzsangeren Kurt Elling er både tv-, album- og konsertaktuell i Norge denne uka.Vis mer

ALBUM: Vi er inne i Kurt Elling-uka: I disse dager treffer den amerikanske jazzsangerens nye album, «The Gate», butikkene; i dag gjør han opptak for «Skavlan» i Stockholm og i morgen kveld, samtidig som Skavlan går på lufta, synger han på Nasjonal jazzscene, Victoria, i Oslo med det danske Klüvers Big Band som frodig tonefølge.

DET er ingen liten jazzbegivenhet. Kurt Elling (43) har vært anerkjent som den beste mannlige jazzsangeren de siste åra, samtlige av de åtte albumene han har utgitt siden debuten i 1995 er blitt Grammy-nominert og i fjor vant han omsider med «Dedicated To You: Kurt Elling Sings the Music of Coltrane and Hartman.»

KURT ELLING: Norgesaktuell vokalmester i toppslag.
KURT ELLING: Norgesaktuell vokalmester i toppslag. Vis mer

«The Gate» vil sannsynligvis styrke posisjonen hans.

Med smidig, nattklubbkorrekt barytonrøst, en musikalitet som gjør ham instrumentalt/improvisatorisk ustresset og en engasjerende tekstformidling håndterer Elling nok en gang så vel jazzklassikere som poplåter på interessant vis. Omgitt av utmerkede musikere som pianisten Laurence Hobgood, saksofonisten Bob Mintzer og bassisten John Patitucci og med Don Was som produsent plukker han låter fra Miles Davis/Bill Evans' «Blue in Green» og Herbie Hancocks «Come Running To Me» til King Crimson-låta «Matte Kudasai» og Stevie Wonders «Golden Lady».

«Tristeza og Happy Hour»

Per Frydenlund med Frender

4 1 6
Plateselskap:

Hot Club Records/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Videre sper han på med bl a en morsom versjon av Marc Johnsons «Samurai Hee-Haw», her kalt «Samurai Cowboy» med Ellings egen tekst, og en nypløyd «Norwegian Wood» der hver eneste krik og krok blir utforsket med stort vokalt engasjement.

FRANK Sinatra og Nat King Cole er hyppige referanser når Kurt Ellings uttrykk skal beskrives. Det er til å forstå, Elling eier mye av både Sinatras røffe hipness og Coles varme eleganse, men han er mer av en jazzimprovisator a la Jon Hendricks enn førstnevnte. Først og fremst er han seg selv, og «The Gate» — substansiell instrumentalt også - viser en sanger som med autoritet og tyngde synger ringer rundt de fleste av sine kolleger i jazzsanger(manns)koret.

ANDREAS ULVO: Solopiano med uforstyrrelig ro.
ANDREAS ULVO: Solopiano med uforstyrrelig ro. Vis mer

ANDREAS ULVO (27), kjent som pianist fra bl a Ulvo Ensemble, Eple Trio, Frøy Aagre Offbeat, og Karl Seglems band, kommer nå med solopianoalbumet «Light & Loneliness». Ulvo har vendt tilbake til Eidskog, huset som han vokste opp i og pianoet han vokste opp med, og her har han spilt inn 17 av sine egne komposisjoner. Noen av dem er lovlig skissepreget og alle er korte, fra 44 sekunder til 4'34".

En nær meditativ uforstyrrelighet preger musiseringen der melodiene til tider er folkemusikklingende, andre ganger klassisk samtidsmusikalske i snittet. Klanglig er bildet mer variert enn vanlig for en solopianoplate, selve den akustiske pianolyden opptrer i flere varianter og er tidvis supplert med keyboardklanger, lyden av ekte, analogt regnvær og fuglesang.

«Tristeza og Happy Hour»

Per Frydenlund med Frender

4 1 6
Plateselskap:

Hot Club Records/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser

Et reindyrket jazzalbum er dette på ingen måte, snarere ei plate med det amerikanerne ville kalt «jazz informed music», noe som kanskje ført og fremst handler om følelsen av friheten i selve den instrumentale ytringen.

BITTERSØT melankoli og tragikomiske nederlag er vesentlige tekstingredienser i Per Frydenlunds «Tristeza og Happy Hour», den tredje plata som Hot Club de Norvège-gitaristen og sangeren utgir i eget navn. Gitaristene Carsten Boe og Axel Viale samt bassist Audun Ellingsen er tonefølge, Frydenlund lar seg også høre på sopransaksofon og fiolinist Ola Kvernberg gjester på ei låt.

PER FRYDENLUND: Stringswing med lakoniske tekster om livets gleder og fortredeligheter.
PER FRYDENLUND: Stringswing med lakoniske tekster om livets gleder og fortredeligheter. Vis mer

Om Frydenlunds tekster av og til belaster nødrimskontoen i tyngste laget, er melodiene hans gode og kvartettmusiseringen stilsikker, tett og ytterst kompetent.

Stringswingentusiaster kan trygt tilbringe 40 minutter i Frydenbergs besværlige univers der situasjonskomedien og —tragedien definitivt er strenger på samme gitar og utløser både smil og ettertanke.

«Tristeza og Happy Hour»

Per Frydenlund med Frender

4 1 6
Plateselskap:

Hot Club Records/Musikkoperatørene

Se alle anmeldelser