Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norske verdier er mer enn å gyte, nyte og syte:

Den homogene massen fra vest er best på ski og opera og teater

Og, vi glemmer dagens dont og reiser på tur til 1949

VÅR NYE FAVORITTBOK: Noen liker Jobs bok andre liker Koranen og noen liker også krim og strikkebøker. Vi derimot er så dust at vi bare leser i en bok utgitt i 1949 "Hvor skal vi reise? Illustrert feriehåndbok, sommer og vinter". Bli med en tur Da De. Foto: Tom-Åge Stalsberg
VÅR NYE FAVORITTBOK: Noen liker Jobs bok andre liker Koranen og noen liker også krim og strikkebøker. Vi derimot er så dust at vi bare leser i en bok utgitt i 1949 "Hvor skal vi reise? Illustrert feriehåndbok, sommer og vinter". Bli med en tur Da De. Foto: Tom-Åge Stalsberg Vis mer
Meninger

Nå er vinterferien i gang både her og der i dette landet som er så nedsnødd at det begynner å likne på gamle dager da folk og fe tok toget mot fjells for å gå på tunge ski, kjøre litt på lange slalåmski og kanskje kose seg med en pjolter, ei bok (Otter tre to kaller) og garantert noen familiespill og peis.

Men, på langt nær alle dro til fjells selvsagt, det er en fet myte. Det er stort sett de velstående som har tid og penger til å gå på ski – pluss de salongradikale sosialister og liberalister – og som kan benytte seg av fjellets sorger og mange kalde gleder i en hel uke.

For å si det nesten rett ut: Hvis du sjekker medlemslista til Turistforeningen så vil du nok se at (dette er bygd på fordommer og forutinntatthet selvsagt) at medlemsmassen er ganske så homogen vestkant. Det samme ser vi jo de gangene vi beveger oss i et teater eller for å høre om noen kan gi oss den høye C eller gåsehud i moll.

Ja, vi tilhører denne herlige skravleklassen selv, så derfor gir vi oss selv en hyklersk, men real kilevink. Nei, en på kjeften, mens vi tilbyr våre fire stamlesere (to mer enn ved siste telling i fjor) utdrag fra en underkjent klassiker «Hvor skal vi reise? Illustrert feriehåndbok 1949, sommer og vinter i Norge», pris den gang kr 3.50.

Nå innkjøpt på vårt antikvariat i Thereses gate. Vi blar for å vinne utflukter som kan passe for den nevnte vinterferie. På side 211 finner vi stedet vi skal reise til, bare vi får ut kontanter fra sparebanken, smurt matpakke og kjøpt inn ei halvflaske eller 2:

«Østerstølen Høyfjellsseter, høyde o.h. 900 meter. Reis til Østerstølen! Naturskjønne omgivelser. Bilvei helt fram. jakt og fiske. Godt kjøkken. Melk og smør fra eget fjøs. Lette turer til fjelltopper og setrer. Ypperlig og ufarlig vintersportsterreng. Garasje og bensin. Vannklosett. Telefon 79, innehaver Bjørn Rust.»

Vi ringte nummer 79, og selv om vi var vel seint ute fikk vi et lite kvistværelse i tre dager før vi drar til Ål og sjekker inn på: «Sundre Hotell, like ved riksveien og stasjonen. Åpent hele året. Mottar faste og gjennomreisende. Sentralvarme, varmt og koldt vann. Garasjer. Øl og vin». God tur Da de, takk som byr.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media