- Den hotteste akkurat nå

Eminem er konge også på film. Mannen som er anklaget for homofobi, kvinnehat og voldelige tekster har blitt mainstream.

EMINEM HAR DEBUTERT på film. Rapperen har laget en film om oppvekst fra motorbyen Detroit. Og det er ikke så ulikt den virkelige oppveksten til superstjerna.

Folk liker det. «8 Mile» raste opp på førsteplass i premierehelga. Etter bare tre dager har den spilt inn eventyrlige 55 millioner dollar, 392 millioner kroner.

«8 Mile» er altså rapperens semi-selvbiografiske filmdebut. Det er ikke godt å vite hva man skal tro på når Eminem utleverer seg selv og familiemedlemmer. Men i helga viste mannen at det er ikke alltid er mislykket med popstjerner på attføring til film. Det er sjelden musikere opplever en slik sukess på lerrettet.

55 MILLIONER BETYR den andre beste åpningen noen sinne for en såkalt R-ratet film. Bare «Hannibal» har gjort det bedre. Den hadde premiere i fjor, og spilte inn 58 millioner i premierehelga.

Eminem bidrar slik til at filmindustrien håver inn enda mer penger. Topp-12 filmene sopte inn nesten 134 millioner i helga, det betyr 15 prosent mer en samme helg i fjor.

VI FÅR SE en ung, hvit sanger, Jimmy Smith jr, som sliter i et hip hop-miljø dominert av svarte i Detroits dystre Eight Mile-område. Han drømmer om å slå igjennom som rapper. Eminem vokste opp her.

«8 Mile» banka forrige ukes nummer en, «The Santa Clause 2». Den er nå nede på andreplass, med 24,8 millioner, ifølge studioestimatene søndag, skriver AP.

SOUNDTRACKET: gjør det like bra. Det ligger på toppen av Billboard-listene i november, med over 700 000 solgte så langt. På plata finnes låter av Jay-Z, Nas, D12 og Macy Gray. Selv har Eminem laget tre av sporene og produsert mesteparten av albumet.

Den nærmeste konkurrenten heter Christina Aguilera. Hennes plate «Stripped» har solgt omtrent halvparten, 330 000 kopier.

Eminem har solgt mer enn 30 millioner eksemplarer av totalt fire album. har holdt seg på topp-ti-listen i USA i mer enn fem måneder siden lanseringen 20. mai. Studioalbumet «The Eminem Show» solgte nye 100.000 enheter sist uke, og totalt er 6,4 millioner enheter havnet i amerikanske hjem.

SUKSESSEN FORTELLER om en Eminem som endelig når ut til massene, endelig akseptert av mainstream-publikummet. Kritikken av artisten som homofob og kvinnehater med voldelige og uanstendige tekster har stilnet. Mange har glemt hvor ufyselig han har vært mot Moby og alt det andre.

Det er overraskende. Eminem har vært oppfattet som langt mer kontroversiell i USA enn her her hjemme. I forkant av premieren har filmselskapet holdt en lav profil på Eminems navn i markedsføringen. Navnet er blant annet ikke brukt i annonser for filmen, og artisten er heller ikke sendt rundt på obligatorisk promo-runde.

Kvinner utgjorde opp til 53 prosent av filmgjengerne, melder Universal, som distribuerer filmen. 69 prosent av publikummet var yngre enn 25, men også mange eldre møtte opp, sier selskapet.

- Mange flere foreldre er interessert i filmen enn det jeg trodde på forhånd, sier Nikki Rocco, Universals distribusjonssjef.

- I mitt nabolag gikk jeg til en sal i nærheten, og jeg så foreldre i 40 og 50 åra som gikk for å se filmen med tenåringene sine.

Resulatet for filmen så langt overgår forventningene. Så sent som fredag morgen sa Rocco at hun håpet på en åpningshelg som ville ligge på mellom 25 og 30 millioner.

- EMINEM ER PÅ TOPPEN av verden akkurat nå. Han er det hotteste som finnes, sier Paul Dergarabedian, sjef for Exhibitor Relations, som holder styr på det amerikanske billettsalget. Der har de mye å telle om dagen.

Filmen ble vist i 2470 saler, moderat til USA-standard å være. Gjennomsnittsinntekten lå på 22,050 dollar per sal.

Denne helgas andre nye film, Brian De Palmas thriller «Femme Fatale» åpnet svakt. Den havnet på niendeplass med 2,8 millioner i inntekter.

DET ER VIKTIG Å FINNE DE RETTE FOLKA. Filmen er regissert av Curtis Hanson, som står bak sukesser som «L.A. Confidential» og «Wonder Boys», og produsert av Brian Grazer som stakk av med Oscar for «Et vakkert sinn». Filmen har fått gode kritikker, ikke minst får Eminem og medspiller Kim Basinger hederlig omtale. Noen snakker til og med om Oscar-nominasjon.

I følge Q-magazine er Eminem den tredje mest innflytelsesrike personen i musikkbransjen. Bare Bono og Doug Morris, sjefen i Universal Music er mektigere.

- Eminem visste ingenting om skuespill, men han er definisjonen på en som lærer raskt, sier regissør Curtis Hanson til The Sun. Medspiller Brittany Murphy stemmer i.

DET KUNNE GÅTT GALT. Vi kjenner historien. Ikke alle musikere er fødte filmstjerner. Noen vil muligens være uenig når vi kaller Britney Spears musiker, men hennes filmdebut «Crossroads» var i alle fall en flopp. Likeså har Madonna en rekke mislykkede roller bak seg på det hvite lerrettet. Hennes siste film, «Swept Away» som er et samarbeid med regi-ektemannen Guy Ritchie, gikk rett på video. Tidligere har hun slitt med filmer som «Shanghai Surprise»

Mariah Carey er kanskje den største lerrett-floppen av de alle, med fjorårets «Glitter».

- Det er ganske typisk at forventningene er ganske lave for slike filmer. Folk sier \'Åh, enda en popstjerne på film.\' «8 Mile» høyner standarden for popstjerner, og viser hva som er mulig i en film om de riktige folkene er med, sier Dergarabedian.

SELV SYNES HAN DET VAR ET SLIT. Den nyslåtte skuespilleren er ikke sikker på om han vil gjøre noe sånt igjen.

Marshall Bruce Mathers III, som han egentlig heter, måtte i flere uker arbeide 16 timer per dag i seksdagers uker. Han forteller til New York Times at det ikke er sikkert han vil fortsette skuespillerkarrieren.

Men anmelderne vil gjerne det.

Fire stjerner i Rolling Stone.

- Overraskende bra debut, skriver LA Times

- Det som gjør Eminem viktig er hans crossover-effekt, skriver Washington Post

Filmen har premiere i Norge 24. januar.

Sjekk filmens offiselle nettside.

<B>JIMMY:</B> I «8 Mile» spiller Eminem Jimmy Smith. Han har en trashy mor (Kim Basinger), trashy kjærester, og bor i en campingvognby. Han er målet for en rivaliserende gjeng. Livet er vanskelig.
IMPONERER</B> - 8 Mile går den riktige veien, og den beviser at ikke hver musiker som blir skuespiller går ned veien belagt med «Glitter», skriver <a href=http://www.eonline.com/Reviews/Facts/Movies/Reviews/0,1052,87544,00.html>E Online!</a>
<B>GODE KRITIKKER: Både Kim Basinger og Eminem får gode kritikker for sine prestasjoner. Men Eminem syntes det var et slit å spille inn film.