FORNØYD:  Konsekvensene av NHOs forslag er så radikale at en konservativ statsminister burde si et tydelig: Nei, takk! Men Erna virker fornøyd, skriver Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FORNØYD: Konsekvensene av NHOs forslag er så radikale at en konservativ statsminister burde si et tydelig: Nei, takk! Men Erna virker fornøyd, skriver Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

Den høyreorienterte regjeringen er på kollisjonskurs med ungdom og kvinner

Høyre burde passe seg - de framstår nå som formynderstatens fremste representanter!

Meninger

Erna Solberg og NHO har gjort kommunesammenslåing til det viktigste spørsmålet i valgkampen. NHO går enda lenger og har laget et kart over 350 kommuner som skal slettes. La det være klart: Utspillet fra NHO er hinsides enhver virkelighet! Konsekvensene av NHOs forslag er så radikale at en konservativ statsminister burde si et tydelig: Nei, takk! Men Erna virker fornøyd.

Regjeringen har forsøkt å skape oppslutning om «kommunereformen» ved å tilsløre faktiske forhold: Argumentene mot sammenslåing er minst like sterke som argumentene for. Lokaldemokratiet står sterkest i de minste kommunene, og innbyggerne er mest tilfreds med tjenestene. Samarbeid mellom kommuner er ikke et større demokratisk problem enn konkurranseutsetting. Og så videre. Regjering later som om den har foreslått å flytte nye oppgaver til kommunene. I virkeligheten har regjeringen lagt fram forslag om få og ubetydelige «nye» oppgaver. Ikke noe av dette gir argumenter for sammenslåinger.

Til overmål har Klassekampen offentliggjort en undersøkelse som viser at det er stort flertall mot kommunesammenslåing blant folk. På spørsmål om sammenslåing, er svaret at 56 prosent ønsker å beholde kommunen sin. Bare 36 prosent ønsker sammenslåing! Blant kvinner og de yngre er tallene enda sterkere. Den høyreorienterte regjeringen er altså på kollisjonskurs med ungdom og kvinner.

Den sterkeste støtten til kommunesammenslåing finner vi blant menn over 56 år. Det er den samme gruppen som også sterkest støtter forslaget om norsk EU-medlemskap. Kommunesammenslåing etter «NHO-modellen» og EU-medlemskap er to eksempler på kraftig sentralisering dersom de skulle bli gjennomført.

Journalistene har den siste tiden vært opptatt av det politiske spillet rundt kommunereformen. Det er typisk at mange kommentatorer drøfter med andre kommentatorer om at Ap nå dolker Høyre ryggen, ettersom Høyre gjorde det samme mot Ap for 20 år siden. En slik diskusjon er latterlig.

Ap får svare for seg selv - men Sp konstaterer at partiet står på den samme politikken som de sto for i 8 år i regjering. Det er en god politikk. Den tar menneskene på alvor. Det er lokalbefolkningen som skal bestemme, helst ved en folkeavstemning. Mot dette standpunktet står formynderpolitikerne som ønsker å bruke tvang. Fremst blant dem er altså NHO. Høyre burde passe seg - de framstår nå som formynderstatens fremste representanter!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.