DEBATT

Den høyreorienterte regjeringen er på kollisjonskurs med ungdom og kvinner

Høyre burde passe seg - de framstår nå som formynderstatens fremste representanter!

FORNØYD:  Konsekvensene av NHOs forslag er så radikale at en konservativ statsminister burde si et tydelig: Nei, takk! Men Erna virker fornøyd, skriver Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FORNØYD: Konsekvensene av NHOs forslag er så radikale at en konservativ statsminister burde si et tydelig: Nei, takk! Men Erna virker fornøyd, skriver Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg og NHO har gjort kommunesammenslåing til det viktigste spørsmålet i valgkampen. NHO går enda lenger og har laget et kart over 350 kommuner som skal slettes. La det være klart: Utspillet fra NHO er hinsides enhver virkelighet! Konsekvensene av NHOs forslag er så radikale at en konservativ statsminister burde si et tydelig: Nei, takk! Men Erna virker fornøyd.

Regjeringen har forsøkt å skape oppslutning om «kommunereformen» ved å tilsløre faktiske forhold: Argumentene mot sammenslåing er minst like sterke som argumentene for. Lokaldemokratiet står sterkest i de minste kommunene, og innbyggerne er mest tilfreds med tjenestene. Samarbeid mellom kommuner er ikke et større demokratisk problem enn konkurranseutsetting. Og så videre. Regjering later som om den har foreslått å flytte nye oppgaver til kommunene. I virkeligheten har regjeringen lagt fram forslag om få og ubetydelige «nye» oppgaver. Ikke noe av dette gir argumenter for sammenslåinger.

Til overmål har Klassekampen offentliggjort en undersøkelse som viser at det er stort flertall mot kommunesammenslåing blant folk. På spørsmål om sammenslåing, er svaret at 56 prosent ønsker å beholde kommunen sin. Bare 36 prosent ønsker sammenslåing! Blant kvinner og de yngre er tallene enda sterkere. Den høyreorienterte regjeringen er altså på kollisjonskurs med ungdom og kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer