Den hvite ridderen

YTRINGSFRIHET: Den globale offentligheten stiller strenge krav til kunnskap for talspersoner. Det bør vi også gjøre til generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

FORDOMSFULL: Per Edgar Kokkvold insisterer på å se publiseringen av muhammedkarikaturene som ledd i en sivilisasjonskamp, skriver kronikkforfatteren.
FORDOMSFULL: Per Edgar Kokkvold insisterer på å se publiseringen av muhammedkarikaturene som ledd i en sivilisasjonskamp, skriver kronikkforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| PUBLISERINGEN av Muhammed-karikaturene avslørte de ulike posisjonene norsk presse har i forhold til ytringsfrihet og islam. Standpunktet til generalsekretæren i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold har imidlertid vært klinkende klart. Karikaturene må trykkes. Men Kokkvold har ikke alltid vært like prinsipiell.

Et kort tilbakeblikk. 26.september 2003 publiseres artikkelen «Natt & Dags guide til å få sex med muslimske jenter» Journalisten heter Bård Torgersen, og kombinasjon av satirisk tekst og illustrasjonene (utdrag fra Koranen) provoserer. En knapp uke senere blir navnebroren til Bård Torgersen banket opp av en gjeng med pakistanske gutter. Hendelsen blir kommentert av Per Edgar Kokkvold under tittelen «Send dem på kurs i ytringsfrihet».

Kokkvold er en av Norges mektigste aktører i presse-Norge. Som generalsekretær i Norsk Presseforbund, et fellesorgan for norske medieorganisasjoner og -bedrifter, innebærer dette at hver gang pressen står overfor etiske dilemmaer, eller stridigheter rundt ytringsfrihet, er det han som svarer. Han kaster frem et konkret forslag i Dagbladet: «Andregenerasjons innvandrere trenger opplæring i hva ytringsfrihet er og hva vår form for pressefrihet betyr. Det hadde vært bedre om gjerningsmennene hadde brakt artikkelen inn for Pressens Faglige Utvalg».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.