«Den inneholder bilder du aldri vil glemme»

Les «Blodmeridianen» nå, skriver anmelder.

CORMAC MCCARTHY: En av USAs mest omtalte forfattere, men han gir bare ytterst sjelden intervjuer. Foto: GYLDENDAL
CORMAC MCCARTHY: En av USAs mest omtalte forfattere, men han gir bare ytterst sjelden intervjuer. Foto: GYLDENDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Cormac McCarthys roman «Blodmeridianen» (1985), som nå foreligger på norsk, er et vannskille hans romankunst.

McCarthy debuterte i 1965 med romanen «The Orchard Keeper» og ble tildelt Faulkner-prisen (The William Faulkner Foundation Award) for beste amerikanske debutroman det året.

Deretter fulgte «Outer Dark» (1968), «Child of God» (1974) og «Suttree» (1979), som var den første romanen han begynte å skrive før han la den til side. «Suttree» er McCarthy kanskje mest humanistiske roman, en slags nattsvart slektning av Mark Twain. Handlingen i de fire første romanene, med unntak av «Outer Dark», er lagt til østre Tennessee.

Med «Blodmeridianen» forlater McCarthy den gotiske heimstaddiktningen fra sørstatene og flytter seg vestover som en Joseph Conrad til hest og begynner å skrive frem en helt egen type westernromaner hvor handlingen er lagt blant annet til Texas og grenseområdene mot Mexico.

Etter fire westernromaner følger perioden med «Ikke et land for gamle menn» (2005) og «Veien» (2006), hvor han elegant låner virkemidler fra underholdningslitteraturen og skriver romaner ingen forblir upåvirket etter å ha lest. Å lese denne fortellingen er en øvelse i avsky, det er å utsette seg for et gnurende, eskalerende ubehag mens man lengter etter en katarsis som aldri kommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer