Den insisterende selgeren

«En handelsreisendes død» er sterk, men ikke spesielt subtil.

Den insisterende selgeren
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Ingar Helge Gimle er blitt noe av en ekspert på å spille grove menn med myk midte. Han er et naturlig valg for rollen som Willy Loman, selgeren som har satset hele livet sitt på en skjør ambisjon om å være populær og vellykket, i Arthur Millers «En handelsreisendes død». Når en tryglende Willy får sparken, viser Gimle at han kan spille knust som ingen annen.

Insisterende Men «En handelsreisendes død» er et intenst drama, ikke spesielt subtilt, og regissør Runar Hodne gjør skuespillerne sine en bjørnetjeneste ved å holde dem i et insisterende, sorgtungt stemningsleie helt fra starten av. Gimle og de andre har ikke mange steder å gå. Til komponist Aslak Dørums massive, mollstemte gitar blir de stående lenge og stirre ut mot publikum. Det spørs om ikke et så følelsesmessig tungt stykke trenger et lettere håndlag.

Sjelelig bunnslam Dette er den amerikanske mardrømmen: Opplevelsen av at du må være vellykket for å bli elsket, også av dine nærmeste, av at det er din egen feil om du ikke blir en suksess i mulighetenes land. Den frykten er det Willy Loman og sønnene Biff (Espen Klouman Høiner) og Happy (Herbert Nordrum) alltid har med seg. Ingen av dem tør helt å vedgå det. De stekes sakte i sin egen selvforakt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer