BETROELSER: «Hvis all litteratur forandrer seg til biografier og selvbiografier, vil litteraturen opphøre å eksistere og bli forvandlet til en kloakk av betroelser.» Nikolaj Frobenius (bildet) skriver om et dystopisk litterært framtidsscenario. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BETROELSER: «Hvis all litteratur forandrer seg til biografier og selvbiografier, vil litteraturen opphøre å eksistere og bli forvandlet til en kloakk av betroelser.» Nikolaj Frobenius (bildet) skriver om et dystopisk litterært framtidsscenario. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

«Den jævla forfatteren. En plageånd, det er det han er»

ESSAYET: Det har utvilsomt kommet noen gode bøker ut av den biografiske bølgen i norsk litteratur, men er forfatteren nødvendigvis god? I framtida vil diskusjonen om forfatterens etiske vurderinger bli mer opphisset. Kampen om sannheten har så vidt begynt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[faktaboks= 1, right]Han har brukt uforholdsmessig mye tid til å tenke på den talentfulle forfatteren, det innser han. Hver gang han går forbi en bokhandel stanser han opp, klarer ikke å la være, han ser etter romanen hvor han uten å vite det er blitt en hovedperson.

Han har lest om den i aviser, på nettet, alle de panegyriske omtalene; «vågalt og hudløst, han skjærer til beinet ...», «sannferdig selvutleverende ...», «en rystende roman som med sin åpenhet og brutale ærlighet ikke har noe annet mål enn å forandre leserens liv!»

Om natta har han våknet opp og sett for seg forfatterens ansikt, rynkene i fjeset hans, stripene av grått i håret. Om morgenen våkner han med helvetesbrokker fra den prisbelønte romanen i hodet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn