Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den kalde krigens soundtrack

De nerdete nevrotikerne i Superfamily tar et oppgjør med de mørke sidene av teknologiens historie.

ÆREFRYKT: «Alt håp er ute, men våre maskiner vil redde/ødelegge oss», slik beskriver Kim Granholt og Steven Wilson, to av gutta i Superfamily, temaet for sin nye plate «Guns Tonight». Foto: Lars Eivind Bones
ÆREFRYKT: «Alt håp er ute, men våre maskiner vil redde/ødelegge oss», slik beskriver Kim Granholt og Steven Wilson, to av gutta i Superfamily, temaet for sin nye plate «Guns Tonight». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Nei, faen, det blir for flatt.

Kim Granholt og Steven Wilson i Superfamily har fått beskjed om beskrive temaet for sitt nye album «Guns Tonight» med én setning.

Og Kim sliter.

Steven får notatblokka, og etter litt dyp, filosofisk diskutering om håp, teknologi, oppbyggig og nedbryting, så blir de enige:

«Alt håp er ute, men våre maskiner vil redde/ødelegge oss».

Nervøse
 - Det handler om folk som føler at alt håp er ute, men som trøster seg med teknologien. Vi lar oss overbevise om å stole på den teknologien som ofte påfører oss forferdelige ting, forklarer Kim Granholt som spiller keyboard i bandet.

Forenklet er det altså ærefrykten for teknologien under den kalde krigen som er hovedtema for oppfølgingen til suksessalbumet «Warszawa».

Og gutta kjenner presset. I alle fall litt.

- Jeg har følelsen av at dette er en oppfølgingsplate, så det betyr at jeg tenker at folk har en viss forventning til albumet. Jeg blir litt nervøs av å tenke på det, innrømmer Granholt, før vokalist Steven Wilson skyter inn:

- Men samtidig har vi en frihet. Det er jo vi som bestemmer musikken.

Historie-soundtrack
Og til de som likte «Warszawa», forbered dere på noe litt dystrere.

- Jeg ble overrasket over å høre hvordan denne plata er mørkere i sounden. Jeg merket det ikke før jeg hørte begge platene etter hverandre, forteller Wilson.

Som «Warszawa» var en nostalgisk reise til den andre verdenskrig, er også «Guns Tonight» en konsept-plate.

- Teamet påvirker sounden. Når vi lager låtene så ser jeg for meg handlingen som utspiller seg. Musikken blir på en måte soundtracket til historien, forklarer Steven Wilson.

Nerdete nevrotikere
Utypisk nok består Superfamily av en gjeng med høyt utdannete gutter, blant annet en kjemiker, en biolog og en historiker.

- Påvirker den akademiske utdanningen musikken og tekstene deres?  

- Jeg føler ikke at det påvirker oss, men det gjør sikkert det. Vi har en diskusjonstradisjon i bandet som kan stamme fra vår akademiske bakgrunn, sier Granholt.

Wilson tror også det er en link.

- Vi har nevrotiske tekster, og det er kanskje nevrotikeren i oss som har fått oss til å gjøre det vi gjør til daglig.
 
Anonyme musikere
Til tross for at en suksessfull musiker ikke akkurat er dagligkost på laben, så skiller de seg ikke videre ut, ifølge dem selv.

- Disse realfagsfolka er jo så opptatt av faget sitt, så de legger ikke merke til det uansett, forteller biologen Granholt.

Heller ikke Steven Wilson, som er kjemiforsker på Universitetet i Oslo, føler at han stikker seg ut.

- Det var en gang det var en dame på laben som nynna til en av låtene våre som ble spilt på radioen. Så spurte jeg om hun visste hvem det var som sang. «Det er meg!» sa jeg. Men jeg tror ikke hun trodde noe særlig på det.

- Digg og inspirende
Anonyme eller ikke, Kim Granholt elsker kombinasjonen.

- Det er utrolig digg og inspirerende å ha to ting å jobbe med.

- Dere har nå to konseptplater bak dere, hvilket tema kan vi vente oss neste gang?

- Det vet vi ikke enda. Vi holder det alltid åpent, svarer Wilson

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling