Anmeldelse: Emely Benedicte Kahr - «Galopp for den svarte hesten»

Den kaotiske hverdagsidyllen rakner når moren får en elsker

Emely Benedicte Kahrs' roman om familieliv og utroskap lodder ikke dybden i den kvinnelige hovedpersonens begjær.

DEBUTANT: «Galopp for den svarte hesten» er Emely Benedicte Kahrs debutroman. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss/Cappelen
DEBUTANT: «Galopp for den svarte hesten» er Emely Benedicte Kahrs debutroman. Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss/Cappelen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Galopp for den svarte hesten» handler om hverdagen til et ektepar i førtiåra og deres to døtre, som bor i en leilighet på Adamstuen.

Ved romanens åpning er ektemannen, Lars, godt i gang med å engasjere et knippe polske håndverker for å få renovert badet. Den eldste datteren, Signe, har bestemt seg for å konfirmere seg til morens overraskelse og farens glede. Mens moren, Nelly, går hen og kjøper hesten Svarten til døtrene.

Utgangspunktet er med andre ord ikke bare norsk hverdag anno 2018, men «Galopp for den svarte hesten» plasserer seg i en tydelig litterær tradisjon. For snart rakner den kaotiske hverdagsidyllen.

Nelly føler seg ikke sett av den pedantiske ektemannen. I stedet for begjærlig å omfavne henne fra topp til tå, er han opptatt av det hun kaller «det prekære». Det vil si sitt arbeid som meteorolog, den nye grønne servanten og helt spesielle dusjen til badet.

For henne viser det seg at kjøpet av hest handler mer om hennes begjær og savn enn om døtrene. Da det dukker opp en ung kollega på fotobyrået, innleder hun et forhold til ham. Hennes utroskap viser seg ikke å være unikt. Elskeren har en samboer, og snart mistenker hun ektemannen for å ha en affære med en kollega.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer