LEDER

Overgrep i den katolske kirke:

Den katolske kirke må ta i bruk lagt sterkere midler mot overgrep

Overgrep er uten ende i katolske menigheter. Kirka må akseptere at overgrep skal etterforskes og straffes av verdslige myndigheter.

PAVE FRANS: I et ferskt brev til alle verdens katolikker gjentar han fordømmelsene, og erkjenner at overgrepene alt for lenge ble dysset ned.

Dette er positivt, men på langt nær nok. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
PAVE FRANS: I et ferskt brev til alle verdens katolikker gjentar han fordømmelsene, og erkjenner at overgrepene alt for lenge ble dysset ned. Dette er positivt, men på langt nær nok. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fra alle deler av verden kommer det meldinger om seksuelle overgrep mot barn foretatt av geistlige i den katolske kirken. Sist ut er en rapport fra Pennsylvania i USA. I rapporten fastslås det at over 300 katolske prester siden slutten av 1940-tallet har begått overgrep mot over tusen barn i delstaten. Det faktiske antall ofre er trolig flere tusen barn, ifølge den den 1356 sider lange rapporten. Den slår også fast at kirkeledere aktivt og systematisk dekket over overgrep i menighetene. De fleste av ofrene var gutter, men også jenter er blitt misbrukt.

Funnene har tydelige likhetstrekk med mønstre som er kjent fra andre overgrepssaker i kirken. Det ble gjort et avansert arbeid med å dekke over sakene. Samtidig førte kirkens lederskap arkiver over misbruket og dekkoperasjonene, og funnet av disse dokumentene ble ryggraden i etterforskningen. Både prester og biskoper forsøkte å skjerme kirken ved å la være å anmelde overgrepene. I stedet ble overgriperne sendt til behandlingssentre som skulle «rense» dem. Derfra vendte de tilbake til menighetene. Det er også kommet fram at både politi og påtalemyndighet unnlot å følge opp saker av respekt for kirken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.