BORTE: Skuespilleren Fan Bingbing, en av Kinas største skuespillere, er tilsynelatende forsvunnet. Her er hun sammen med Will Smith under filmfestivalen i Cannes i fjor. Foto: NTB Scanpix
BORTE: Skuespilleren Fan Bingbing, en av Kinas største skuespillere, er tilsynelatende forsvunnet. Her er hun sammen med Will Smith under filmfestivalen i Cannes i fjor. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den kinesiske superstjernen har forsvunnet på mystisk vis

Først ble en artikkel fjernet. Nå raser spekulasjonene.

Skuespilleren Fan Bingbing er en av Kinas aller største og høyest betalte skuespillere.

Hun har både spilt i kinesiske og vestlige filmer, og spilte blant annet rollen som Blink i «X-Men: Days of Furute Past». I 2015 ble hun kåret til Kinas «mest kjente skuespiller» av Time Magazine.

Hun har ofte vært å se på store prisutdelinger og motevisninger, men plutselig har filmstjerna tilsynelatende forsvunnet. Ifølge Independent har hun ikke blitt sett offentlig siden 1. juli. Da var hun på besøk på et barnesykehus i Tibet.

6. september publiserte det statlige mediet Securities Daily en artikkel om Fan Bingbing, som seinere ble slettet. Ifølge CNN sto det i artikkelen at Bingbing var «under kontroll og i ferd med å motta dom etter loven».

Det skal ikke ha kommet noen offisielle uttalelser om hvor Bingbing befinner seg, eller om noen kriminelle anklager mot henne.

Fansen bekymret

Det spekuleres i om det kinesiske kommunistpartiet er involvert i forsvinningen, og at de har tatt affære mot henne på grunn av skatteunndragelse.

Ifølge Independent publiserte The Economic Observer en artikkel 26. juli, hvor de skrev at Bingbings ansatte var blitt avhørt av politiet. Kort tid etter at den var publisert, skal artikkelen ha blitt fjernet, med påstander om at den skal ha blitt sensurert.

Fansen er nå bekymret for hva som kan ha hendt med skuespilleren.

- Hvis du er en milliardær er det noe du kan nyte til en viss grad, men du må være veldig, veldig forsiktig så du ikke på noe tidspunkt går over den røde streken, og faller i unåde med det kinesiske kommunistpartiet, sier Fergus Ryan, cyber-analytiker ved Australian Strategic Policy Institute, til CNN.

Skatteunndragelse

I 2011 ble en av Kinas mest kjente kunstnere, Ai Weiwei, holdt i arrest i tre måneder, uten at offentligheten visste noe om hvor han befant seg. Han ble sluppet fri etter at han signerte en innrømmelse, som myndighetene hevdet var relatert til skatteunndragelse.

Bingbings problemer skal ha startet da kopier av en filmkontrakt hun hadde signert ble lekket på sosiale medier i mai.

Hun skal ha hatt to ulike kontrakter, en hvor hun ble tilbudt 10 millioner kinesiske yuan, og en annen privat kontrakt, hvor hun ble tilbudt 50 millioner kinesiske yuan, ifølge den kinesiske avisa Global Times.

Denne praksisen omtales som «yin-yang-kontrakter», og er en form for skatteunndragelse hvor den første, mindre kontrakten rapporteres til myndighetene, og den andre behandles som skattefri inntekt.

Jonathan Landreth, tidligere Asia-redaktør for Hollywood Reporter, har fulgt Kinas underholdningsbransje tett. Han sier til CNN at det kinesiske kommunistpartiet ønsker å bruke profilerte kjendiser til å selge den «kinesiske drømmen», men ønsker ikke å promotere det store inntektsgapet.

- Kanskje dette gjøres for å skremme folk til å begynne å betale skatt. Om noen blir tatt, tror jeg det vil få ringvirkninger for hvordan filmproduksjonen går framover de kommende åra, sier Landreth.