LEDER

Beredskap:

Den kommunale klimakrisen

Til å være noe som preger livene til alle som bor i en norsk kommune, har både klimakrisen og klimaberedskap fått lite oppmerksomhet i årets valgkamp.

Ekstremvær: Flom, tørke, og annet ekstremvær vil prege norske kommuner i stadig større grad i åra som kommer. Her renner Glomma over sine bredder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Ekstremvær: Flom, tørke, og annet ekstremvær vil prege norske kommuner i stadig større grad i åra som kommer. Her renner Glomma over sine bredder. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en fersk undersøkelse fra IPSOS har sju av ti nordmenn opplevd klimaendringer i sin egen kommune. Høyere temperaturer, mindre snømengder, mer nedbør, flom, skog- og lyngbranner og sterke stormer er blant værfenomenene folk har lagt merke til.

Klimakrisen er ikke lenger bare en teoretisk størrelse. Global oppvarming, og alle dens konsekvenser, berører også nordmenn. De katastrofale følgene av et mer ekstremt klima gjør at både bonden og byråkraten går tøffere tider i møte. By og land vil begge rammes, men på ulikt vis.

Dersom vi ikke når målene om å begrenses oppvarmingen til 1,5 grader, noe vi forpliktet oss til i Paris-avtalen, vil klimakrisens effekter kjennes stadig sterkere på kroppen i åra som kommer.

Kommunen er en viktig aktør når norske byer og bygder skal rigges for en grønn og bærekraftig framtid. Måten vi forflytter oss på, bor på, og utvikler arealene våre, er i stor grad opp til dem. Nå har vi tre kommunevalgsperioder igjen på å nå klimamålene, og ytterligere tjue år før samfunnet er nødt til å være netto-nullutslipp. Norske kommunepolitikere står foran en monumental utfordring de neste tolv åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer