«Arv og miljø»

Den kontroversielle boka blir teater: - Jeg skal spille Bergljot, ikke Vigdis Hjorth

Kjersti Elvik i hovedrollen i teater basert på «Arv og miljø».

ET SCOOP: Kjersti Elvik, som får hovedrollen som Bergljot, mener teatersjef Agnete Haaland (til v.) har gjort et scoop ved å sikre Den Nationale Scene i Bergen Vigdis Hjorths «Arv og Miljø».
Foto: Thor Brødreskift / Den Nationale Scene
ET SCOOP: Kjersti Elvik, som får hovedrollen som Bergljot, mener teatersjef Agnete Haaland (til v.) har gjort et scoop ved å sikre Den Nationale Scene i Bergen Vigdis Hjorths «Arv og Miljø». Foto: Thor Brødreskift / Den Nationale Scene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

BERGEN/OSLO (Dagbladet): «Arv og miljø» av Vigdis Hjorth slo ned som en bombe i det litterære Norge da den kom i fjor høst - med ingredienser som bittert arveoppgjør og sexovergrep.

Mindre aktuell ble den ikke da hennes søster, Helga Hjorth, tok til motmæle i romanen «Fri vilje», der hun skriver om en familie som opplever å bli brukt som levende modeller i en roman.

- Ikke virkeligheten

Nå blir den teater på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen med Kjersti Elvik i hovedrollen som Bergljot - hovedpersonen i boka. I fjorårets debatt om boka ble likhetene mellom Berljot og forfatteren diskutert.

- Jeg skal spille Bergljot, ikke Vigdis Hjorth.

- Mange mener boka er selvbiografisk, og det kan være pirrende. Men uansett så er fiksjonen noe annet enn virkeligheten, sier Kjersti Elvik (48).

Hun kjenner boka, som hun måtte lese i bolker, fordi den var «skremmende, vond og menneskelig», som hun uttrykker det.

Inn under huden

- Vigdis Hjorth kryper under huden på leseren og inn i hjertet, «Arv og miljø» har en presis fortellerteknikk, om at vi er feilbarlige mennesker som faller og reiser oss om og om igjen.

«Arv og miljø»

  • Roman av Vigdis Hjorth fra 2016.
  • Om arvekonflikt, nærmest selvbiografisk.
  • Det Nationale Scene i Bergen lager teater med Kjerti Elvik i hovedrollen.

Hun mener at Den Nationale Scene har gjort et scoop ved å være først ute å sette opp den prisbelønte og omstridte boka.

- Dette er temaer som angår oss alle. Selv har jeg fire eldre brødre og aldri arvet noe annet enn gensere. Men vi har hver vår historie, og ingen av oss sitter på sannheten. Vi arver mer enn jorderiks gods, men også gener og våre foreldre og forfedres historie. Dette er veldig interessant. Derfor skal jeg også lese Helga Hjorths bok. Vigdis Hjorth har jo vært veldig taus om dette med søsteren og reaksjonen på boka, sier Elvik.

VONDT: Kjersti Elvik syntes det var vondt å lese «Arv og miljø». Foto: Thor Brødreskift
VONDT: Kjersti Elvik syntes det var vondt å lese «Arv og miljø». Foto: Thor Brødreskift Vis mer

- Gjorde stort inntrykk

Det er en av landets beste teaterregissører, Kjersti Horn, som skal ha det kunstneriske ansvaret. Selv om det er lenge til prøvestart og premiere, er hun i gang med stoffet.

- Boka gjorde et stor inntrykk på meg, den er ekstremt godt skrevet - og jeg begynte å tenke teater med en gang, sier Kjersti Horn.

Hun var tidlig i dialog med teatersjef Agnete Haaland ved Den Nationale Scene (DNS) i Bergen, som også hadde lest boka og var tent på ideen.

Utfordrer teatret

- Vigdis Hjorth har gitt oss frie tøyler. Nå begynner arbeidet med å destillere og finne en vinkel som egner seg for teatret. Det blir mye klipping og liming. Boka er preget av tanker, indre monologer og refleksjon mer enn ren handling. Det er ikke åpenbart enkelt å lage teater av denne teksten, men jeg liker å utfordre meg selv og teatret med «umulige» prosjekter, sier Kjersti Horn.

TEATERREGISSØR: Kjersti Horn er kjent for dristige og spenstige regigrep. Foto: Anders Grønneberg
TEATERREGISSØR: Kjersti Horn er kjent for dristige og spenstige regigrep. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Hun forteller at førstevalget som Bergljot var skuespiller Kjersti Elvik, og beskriver henne som en dyktig skuespiller som vil kle denne rollen.

- Bergljot er en sterk kvinnerolle, en rolle jeg ville at Elvik skulle ha. Norge har fantastiske kvinnelige skuespillere, men det fins ikke så mange utfordrende rolletyper for voksne kvinner, en type rolle som Bergljot i Vigdis Hjorths roman med ordentlig kjøtt på beinet.

Teaterroller og menn

Kjersti Horn forteller at hun har jobbet med Elvik tidligere, i «Folkeutrydning - eller leveren min er meningsløs» i 2008 på Den Nationale Scene, en rolle Elvik fikk en Hedda-nominasjon for.

- Teatrene spiller ofte gamle stykker med roller for godt voksne menn.

- Det fins langt flere utfordrende roller for mannlige skuespillere oppi årene enn for voksne og erfarne kvinner, og det oppleves frustrerende og dumt, sier Horn.

Incest og emosjonell action

Teatersjef Agnete Haaland ser fram til et rikholdig og spennende teaterår. I 2018 skal DNS i Bergen sette opp 14 premierer, hvorav åtte er urpremierer.

- Det er vi veldig stolte av, sier teatersjefen.

- Vi ser også fram til å være det første teatret som setter opp Vigdis Hjorths «Arv og miljø», en fabelaktig bok om noe alle har opplevd, enten det er å arve en genser eller en hytte. Her er det mye emosjonell action. Det ligger stort drama i bunn, med incest og sexovergrep. Vigdis Hjorth sa øyeblikkelig ja og har gitt oss frie tøyler. Hun stoler på DNS og Kjersti Horn som regissør, sier Haaland.

Ti skuespillere på scenen

Hun mener at Kjersti Elvik passer ypperlig i hovedrollen som Bergljot.

- Kjersti Elvik er helt perfekt her, hun er presis i sine rolletolkninger, nyansert og utøver solid karakterarbeid, sier Haaland.

Regissør Horn har ikke bekledd noen av de andre familierollene i boka, men hun antyder at det blir en stor rollebesetning - sannsynligvis med rundt ti skuespillere.

Stykket får premiere 21. november. Teatersjef Haaland har ikke inngått avtale med andre teatre, men er ikke fremmed for å turnere med eller sette opp stykket i andre byer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer