DEBATT

Den korrupte narkostaten

En mann ansvarlig for titusener av drap i Mexico er igjen på frifot. Årsaken er langt mer alvorlig enn en b-gjengaktig flukt gjennom en tunnel.

DYPE PROBLEMER: At narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman kunne undergrave Altiplano-fengselet med en rømningstunnel opp i cella, skyldes hans møysommelige arbeid med å undergrave selve det meksikanske fengselsvesenet. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB Scanpix
DYPE PROBLEMER: At narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman kunne undergrave Altiplano-fengselet med en rømningstunnel opp i cella, skyldes hans møysommelige arbeid med å undergrave selve det meksikanske fengselsvesenet. Foto: Marco Ugarte / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Søndag forrige uke forsvant en av verdens mest ettersøkte kriminelle, narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán, fra cellen sin i høysikkerhetsfengsel i Almoloya de Juàrez i Mexico. Angivelig gjennom en halvannen kilometer lang tunnel. I Norge fikk saken mest oppmerksomhet da myndighetene på onsdag offentliggjorde en overvåkningsvideo, som viser hvordan El Chapo pakker eiendelene sine før han forsvinner ned i et hull, til en utgravd korridor utstyrt med en spesialtilpasset moped.

Mediedekningen av den spektakulære «flukten» dekker imidlertid over hva saken egentlig dreier seg om.

El Chapo blir ofte omtalt som vår tids Pablo Escobar. Det er han ikke. Han er vår tids Gilberto Rodríguez Orejuela, også kjent som El Ajedricista - «sjakkspilleren» - den beryktede lederen for det colombianske Cali-kartellet.

Mens Medellín-kartellet under Pablo Escobar drev regelrett krig mot den colombianske staten med bilbomber, likvideringer og kidnappinger, arbeidet Sjakkspilleren i det stille med å ta kontroll over staten og samfunnet med fredeligere midler.

Kartellet bygget opp et gedigent konsern bestående av blant annet apotekkjeder, radiostasjoner, universiteter, fotballklubber og produksjonsbedrifter. Med disse selskapene kunne de skjule narkologistikken og hvitvaske de astronomiske inntektene - som blant annet gikk til systematisk å kjøpe politikere, dommere, politiledere og offentlige funksjonærer. Korrumperingen av det colombianske samfunnet Cali-kartellet sto for, skulle på lengre sikt vise seg å være langt mer skadelig enn Escobars narkoterrorisme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer