Den kule storebroren

George Orwell klarte ikke å forestille seg festen, skriver Martine Aurdal om lanseringen av Apple Watch.

POPULÆR:  Apple-sjef Tim Cook presenterte tirsdag ny Iphone og Apple Watch, til panegyrisk minutt-for-minutt-dekning i medier verden over.
POPULÆR: Apple-sjef Tim Cook presenterte tirsdag ny Iphone og Apple Watch, til panegyrisk minutt-for-minutt-dekning i medier verden over.Vis mer
Kommentar

Apple presenterte sin første Macintosh gjennom en legendarisk reklamefilm bare vist én gang, på Superbowl i 1984. Den spilte på George Orwells roman, knuste kinoskjermen med den angivelige diktatoren Storebrors hypnotiserende stemme og sluttet med nyheten om lansering og slagordet «Og du vil skjønne hvorfor 1984 ikke kommer til å bli som «1984».»

20 år seinere ble jeg del av menigheten. Vi digget Steve Jobs og så på Apple som kult, kreativt og intuitivt. Uttrykket fungerer bare på engelsk: «Once you go Mac, you don?t go back.» Apple tok steget fra datamaskin til Ipod via Iphone og Apple TV til Ipad, jeg fulgte hengiven med. Da selskapet tirsdag presenterte den nye Apple Watch, kjente jeg suget i magen slik jeg antar moteslaver får av Chanel-vesker eller sesongens IT-plagg i begrenset opplag. Sjansen er stor for at jeg våren 2015 kjøper mitt første armbåndsur siden Swatch Pop Watch.

«Storebror ser deg.» Slagordet minnet befolkningen i Oceania på at myndighetene overvåket alt og alle hele tida. Også enkeltmenneskers seksualliv. Dystopien George Orwell skildret gir leserne en kafkask, klaustrofobisk følelse. Snowdens avsløringer av NSA og andre etterretningstjenesters detaljerte overvåking av mennesker verden over gir litt av den samme følelsen.

Men Storebror er også han kule broren som du ser litt opp til. Han som kjøper øl, tar deg med på fest og har kjekke kompiser. Storebror heter også Mark Zuckerberg, Tim Cook og Larry Page. Festen er nå, 24 timer i døgnet, sju dager i uka.

Apple Watch skal erstatte armbåndsuret, pulsklokka og lengdemåleren, og la deg sjekke Facebook og Twitter uten å bruke telefon eller pc. Jeg kommer til å bruke den på joggetur, la den telle hvert skritt jeg tar og måle hjerteslagene mine. Alt skal sendes opp i den store skyen der Apple og deres etikk og sikkerhetsrutiner blir ansvarlig for mer detaljert informasjon om meg og mine bevegelser enn jeg selv har i dag. Potensialet for misbruk er enormt.

George Orwell kunne neppe forestilt seg kartet som kom opp, da jeg nylig sjekket Googles registreringer av mine bevegelser, dag for dag, tilgjengelig som firefargers kart på nett. Hvordan samtalene jeg har med kolleger via Gtalk lagres av noen vi ikke kjenner. At Facebook registrerer hva jeg liker og hvem jeg er venner med - og også at tredjeparter får tilgang til denne informasjonen. Hvordan enhver amerikaners frivillig oppgitte opplysninger om politisk ståsted, veteraner i familien og kjøpemønster blir samlet i gigantiske databaser, som brukes til både ideelle og kommersielle formål. Informasjonen gir detaljert bakgrunn for å manipulere hver enkelt av oss. Den endrer annonsemarkedet, politiske kampanjer målrettes på individnivå og etterretningstjenestenes fremste informasjonskilder blir ikke lenger de skjulte, hemmelige, men de åpent tilgjengelige. Vår mest detaljerte, intime informasjon gir vi frivillig fra oss selv.

Det er nemlig prisen for å bli med storebror på fest. 1984 ble kanskje ikke som «1984», men 2014 begynner å likne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.