Den kvinnelige filosofen

En «hyene i underskjørt».

FEM KJØNNSFORSKERE: Tone Brekke (ytterst til høyre) skriver her om sin forskning på Mary Wollstonecraft. Cecilie Thun (f.v.) Stian Overå, Jorunn Økland og Øystein Gullvåg Holter skriver også om sine bidrag til kjønnsforskningen i Dagbladet i dag.
FEM KJØNNSFORSKERE: Tone Brekke (ytterst til høyre) skriver her om sin forskning på Mary Wollstonecraft. Cecilie Thun (f.v.) Stian Overå, Jorunn Økland og Øystein Gullvåg Holter skriver også om sine bidrag til kjønnsforskningen i Dagbladet i dag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Min interesse for den britiske filosofen og forfatteren Mary Wollstonecraft (1759-1797), startet med noe jeg vil karakterisere som et fenomen i britisk offentlighet på slutten av 1700-tallet: en omfattende debatt av «den kvinnelige filosofen». I romaner, pamfletter, memoarer og avisinnlegg raste debatter om hvorvidt kvinner har evnen til å filosofere. I de aller fleste tilfellene var det Wollstonecraft som ble omtalt som en av disse fryktede kvinnelig filosofene.

Gang på gang opplevde hun at intime detaljer fra hennes privatliv, bl.a. hennes selvmordsforsøk og det at hun fikk barn utenfor ekteskapet, ble blandet sammen med hennes filosofiske utlegninger. Offentlige debattmøter inviterte folk til å diskutere Wollstonecraft, og hun ble stadig omtalt som for maskulin, avkjønnet og emosjonelt ustabil - altså både for maskulin og for kvinnelig samtidig - eller kort sagt «hysterisk». Forfatteren Horace Walpole beskrev henne som en «hyene i underskjørt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer