Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den lange havfrue

Anne Grete Preus kombinerer spillejobber og norgesopplevelser i sommer. Men helst skulle hun hatt enda mer tid på sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det måtte være en liten, stygg båt, sier Preus bak solbrillene.

Hun har nettopp gitt sommeren 2004 den skalabrytende karakteren 11, og blitt spurt om det ikke er noe mer hun kunne ønske seg akkurat nå. Svaret er altså en båt. En stygg en, vel å merke.

Ikke statussymbol

-  Den skal ikke være noe statussymbol eller noe sånt. Bare et fartøy som kan ta meg ut på vannet med litt fart på fine sommerdager. En som ikke gnager hull i lommeboka hver gang det regner og du ikke får tatt den ut, sier hun.

Fra før eier norsk rocks førstedame en dobbel kajakk, som hun ynder å lufte på Oslofjorden.

-  Nå disponerer jeg en bil som gjør at jeg faktisk kan frakte kajakken på taket. Det ville sett litt dumt ut hvis jeg skulle brukt sportsbilen min, ler Preus.

Hun forteller også om en ellevill raftingtur i Rosendal for et par somrer siden. Det var noen kjekke, unge menn som lokket henne med ut i elvedragene. Det var visst mest morsomt etterpå.

-  Jeg har alltid tenkt på meg selv som et hav- og sjømenneske. Men fjellet er flott i riktig temperatur. Seinere i sommer drar vi nedover til Sveits, hele skokken med store og små, forteller hun.

Variasjon

Hele skokken består av Anne Grete Preus, hennes samboer Eva Marie Bekier og hennes barn. Det er så fint med Sveits, mener Anne Grete, det er så ordentlig der oppe i fjellene. På mange tusen meters høyde finner du kafeer med skikkelig bestikk og høy kvalitet.

-  Norge er også fantastisk om sommeren. Lyset, kysten, naturen og sjøen - det er helt unike opplevelser. Jeg er heldig som får sett forskjellige deler av landet når jeg reiser rundt på spillejobber, og feriefolk er alltid bra publikum, sier hun.

I løpet av denne uka skal hun spille for folk i feriemodus fra Vadsø i nord til Elverum i sør. I kveld spiller hun på Olavsfestdagene i Trondheim. Det blir tre opptredener med stor variasjon.

-  I Trondheim skal jeg spille med bandet mitt i Vår Frue kirke, i Vadsø har jeg hjelp fra Universal-orkesteret - en klin gæren gjeng, og i Elverum spiller jeg solo med Vertavokvartetten. Det blir mye jobb i sommer, og det er veldig fint, smiler Anne Grete.

I mars i år kom hennes sjuende soloalbum, «Når dagen roper». Når vinterhalvåret kommer snikende, skal Preus trekke seg inn og titte på skissene og tankene hun har skriblet ned i sommer. Kanskje tar hun en tur til den lille leiligheten hun eier i Paris.

-  Jeg vet det er fullstendig jålete, men det blir jo som en lettstelt hytte der jeg kan trekke meg tilbake og være alene. Anbefales absolutt for mennesker med urbane tendenser.

HAVFRUE: - Jeg er den nye frognerfrue-havfruen, ler 189 centimeter lange Anne Grete Preus ytterst på Høvikodden. I kveld opptrer hun på Olavsfestdagene i Trondheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!