KOMMENTARER

Filmfestivalen i Cannes:

Den legendariske regissøren møtte pressen via FaceTime

Du har kompromissløs, og så har du Jean-Luc Godard

MED VIA IPHONE: Jean-Luc Godard svarte på spørsmål under Filmfestivalen i Cannes. Foto: Regis Duigneau / Scanpix
MED VIA IPHONE: Jean-Luc Godard svarte på spørsmål under Filmfestivalen i Cannes. Foto: Regis Duigneau / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

CANNES (Dagbladet): På alle andre steder ville det vært sett på som i alle fall mildt eksentrisk. Men i Cannes får store filmskapere det som de vil. Jean-Luc Godard, som revolusjonerte filmhistorien med verk som «Til siste åndedrag» (1960) og «Min venn Pierrot» (1965), deltar i år igjen i festivalens hovedkonkurranse, med «The Image Book».

Han skulle egentlig ikke være til stede på pressekonferansen for sin egen film, men bestemte seg i siste liten for å være med via FaceTime. Mens filmens cinematograf holdt opp sin egen iphone, der den 87 år gamle filmskaperens ansikt kunne skimtes, kunne journalistene stille spørsmål om filmhistorie og storpolitikk.

Det er litt som om far kommer hjem. Godard var en av filmskaperne som skapte den franske «nye bølgen» på sekstitallet. Mange av disse filmskaperne hadde begynt som kritikere i magasinet Cahiers du Cinéma; hva angikk selve det å lage film, var de selvlærte, men det skortet ikke på ideer og teorier. Godard brøt seg fri fra tradisjonell historiefortelling, der begynnelse og slutt hang sammen, og introduserte en leken, assosiativ måte å lage film på, blant annet ved bruk av såkalte «jump cuts» mellom bilder som tilsynelatende hadde lite med hverandre å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer