Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Den liberale krise

I juli 2004 jublet vi i Norge over en oljepris på 36$ per fat etter at konjunkturene snudde i 2002. I dag kalles samme oljepris for krise.

KOMMENTAR: Hans-Wilhelm Steinfeld, journalist og tidligere Moskva-korrespondent.   Foto: Jan T. Espedal
KOMMENTAR: Hans-Wilhelm Steinfeld, journalist og tidligere Moskva-korrespondent. Foto: Jan T. Espedal Vis mer
Meninger

Men det er pengebruken vår og kostnadene som primært har vokst voldsomt siden den gang, i tillegg til at olje- & gassfeltene er blitt vanskeligere tilgjengelige og dermed dyrere.

Det er to problemer i samvirkning: den nye folkevandringen hit og vår egen økonomiske nedgang. Her kommer liberal tenkning i bet. Og nå kommer arbeidsledigheten. Einar Førde ga oss dette bildet på moderne solidaritet. Tenk dere et fullsatt Bislett, der alle har sitteplass. Så reiser ett menneske seg for å se bedre. Da blir det et felles anliggende å overtale vedkommende til å sette seg. I motsatt fall reiser vi oss alle for å se bedre. Da lever vi dårligere. Politisk korrekt høflighet står i veien for fornuftig korreksjon nå.

I 2004 ga Steinar Stjernø ut verket «Solidarity in Europe». I boken pekte han på sammensmeltingen av politisk retorikk mellom CDU og SPD i Tyskland. I Norge skjedde det samme mellom APog KrF. (Side 251)

Et styringssyndrom som ble erkjent i forrige tiår i Tyskland lød: «Alle har rett til å si nei, men ingen styrer!» En EU-undersøkelse viser, at norske politikere har et utdanningsnivå som ligger klart etter befolkningens nivå ellers i Norge, sammenliknet med andre europeiske land. I 1991 utga Rune Gerhardsen «Snillisme på norsk». Partisekretær Thorbjørn Jagland i DNA tok avstand fra boken. Så fikk «raushets-ideologien» utvikle seg som overbygning til den politiske korrekthet. Her i Dagbladet problematiserte jeg denne hersketeknikken 1. mai 2015.

Manglende forståelse i Norge for modern public management ble en arena fylt av «Heia-Norge»-farser. Da Kystverket skulle bygge en ny havnemolo i et av samfunnene på Finnmarkskysten, fortalte daværende leder av Kystverket i Finnmark, Ulf Syvertsen, at Stortinget bevilget 50 millioner kroner til prosjektet. Men jordsjefen i Finnmark var instruert om å tjene penger. Så han la på prisen på gråstein med 30 millioner til. Og Stortinget punget ut.

Da Forsvarets logistikkorganisasjon skulle tjene penger, satte de husleien på 2 hangardimensjonerte garasjer på Heggelia så høyt, at Hæren ikke hadde råd til å leie sine egne garasjer. «De simulerer et marked eller leker butikk!» - lød Forsvarssjef Sverre Diesens kommentar i hans tiltredelsesintervju med Dagsnytt 18 fredag 1. april 2005.

I forrige tiår uttalte sjefen for Statens helsetilsyn Lars E. Hansen i Dagsnytt 18: «Problemet i norsk helsevesen er, at sjefene for de ulike virksomheter simpelthen er uinformert om tilstanden i virksomhetene de skal lede!» I samme Dagsnytt 18-sending sa daværende riksrevisor Jørgen Kosmo, at kontrollene med midlene i statlig sektor var altfor dårlig i Norge. Fortsatt er driftskostnadene ved norske sykehus 1/3 over nivået i Finland, Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland.

Etter at Hanefjell-tunnelen falt ned i romjulen 2007, minnet jeg 3 måneder senere Kjell Opseth om Lærdals-tunnelen som han trumfet gjennom. Humoristisk svarte den gamle teflonpolitikker og samferdselsminister humrende: «Det er ein føremon med Noreg. Minnet er så stutt!» Det betyr historieløshet i prinsippet, dèt. Midt i forrige tiår medga partilederne i Norge, at ingen av dem maktet å tenke mer enn tre måneder frem i tid.

Flyktninge-krisen nå illustrerer at vi bare sakte innser forandringer. I juni inngikk alle partier minus FrP et kompromiss for å ta imot 8 000 syriske asylsøkere. Så kom det ca. 30 000 individer bare til Norge i løpet av året, de fleste i siste halvår.

Tidlig i høst var det få som mukket over at regningen de neste ti år på den folkevandring i Europa som kommer hit, kan bli på 750 milliarder kroner. Statsbudsjettet er årlig på 1 200 milliarder.

Statsråd Sylvi Listhaug brukte uttrykket «godhetstyranniet». I det politiske, liberale ordskiftet ble dette nærmest definert som et ukvemsord. Men hun fikk ansvaret for saksfeltet til slutt.

I mange år har det vært erkjent, at «80 % av Stortinget besto av offentlige, underordnede funksjonærer». Det har voks frem en politikergenerasjon de siste 40 år, som entret politikken tidlig. Mange avbrøt utdannelsen, og gjorde seg avhengig av gjenvalg for vedlikehold av selvbilde og velferd.

Folk som knapt har hatt en lønnsutbetaling fra annet enn politiske partier og fra valgte ombud, kan utvikle en opportunisme. Slik kan de derfor opphøre å være bærere av politisk tankegods. Det er også en del av bakgrunnen for idè-konsensusen som Steinar Stjernø skrev om i 2004. Slik kan politiker-rekrutteringen bære i seg trekk av en «moderne livegenskap» og forklare sviktende evne til grunnleggende og kritisk tenkning om samfunnet, som skal ledes og styres.

Da russerne lot migranter og asylsøkere strømme over Storskog i høst, presterte en Russlandskjenner fra «Polhøgda» å påstå at man trengte dokumentasjon på at Russland gjorde dette bevisst. Foran den norsk-russiske grensebommen på Storskog er det to veibommer voktet av bevæpnet personell på russisk side før noen slipper frem til selve grensen. Tøv utgis altså også for kompetanse og forskningsbasert innsikt. Et mindretall som kom inn til Finnmark fra Russland hadde beskyttelsesbehov.

21. desember 2015 rapporterte Aftenposten, at påtalemakten i EU mener norsk påtalemyndighet er naiv i overvåkningen av menneskesmuglere. Effektiv myndighetsutøvelse gjennom overvåking står imot de liberale ideer.

Vladimir Putins propaganda-apparat har i årevis påstått at Vest-Europa går i selvoppløsning fordi vesteuropeerne er for tolerante overfor muslimske innvandrere. Det siste årets terror i Paris med rotfeste i radikaliserte, islamske miljøer har styrket Putins fremste støtte i fransk politikk, le Pens parti.

Putins andre støttespiller i EU er den ungarske statsminister Victor Orban. Sist sommer strakk han sitt piggtrådgjerde eller «omvendte jernteppe» med folkelig støtte etter at EU lot Schengen-grensen forvitre på Balkan. Det er 60 år siden ungarerne selv flyktet massivt over Jernteppet. En radikal høyredreining overalt i Vest-Europa er tydelig nå.

I dag opptrer det historiske, liberale dilemma i ny form. Dilemmaet har alltid gått på om liberale verdier skal beskytte også dem som vil undergrave de liberale verdiene. Først nå settes fokus på hva moskèene forfekter, også i Norge.

Grunnlegger av velferdsstaten het Otto von Bismarck, den tyske Jernkansleren, som sa: «Den som noen gang får vite hvordan pølser og politikk blir lagd, vil siden aldri få en rolig natts søvn i livet!» Det synes som om ordtaket om å stikke finger?n i jorden for å kjenne hvor vi er, blir svaret på hva salig Henrik Ibsen harselerte med som holdning hos oss nordmenn: «Den ideale fordring»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media